Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Dvije godine mandata gradonačelnika Ivana Bosančića

Pri kraju je gradnja obilaznice, u tijeku je i obnova središnjeg parka...

1/2
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Pokrenuli smo pozitivne trendove i vjerujem da građani svakodnevno primjećuju velike pomake, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić

Ovih dana navršile su se dvije godine otkako je na mjesto gradonačelnika Vinkovaca izabran Ivan Bosančić. U te dvije godine na području Vinkovaca započela je provedba, ili su već završili, niz projekata koji Vinkovcima daju jednu sasvim drukčiju vizuru nego što su do sada imali, a što sve Vinkovčanima osigurava veću kvalitetu života.

Posao za teško zapošljive osobe Traju prijave na javne radove za 30 građana s prebivalištem u Vinkovcima

Sanirane staze, parkirališta

– U te dvije godine pokrenuli smo pozitivne trendove i vjerujem da građani svakodnevno primijete velike pomake koji su rezultat napornog rada na projektima s ciljem podizanja kvalitete života u našem gradu. Svjedoci smo da se u našem gradu stvaraju nove vizure – rekao je Bosančić govoreći o rezultatima rada gradske uprave u protekle dvije godine.

Podsjetio je kako je na ulazu u Vinkovce, iz smjera Županje, napravljen novi kružni tok kao i da su u završnoj fazi radovi na izgradnji nove obilaznice. Radi se o projektu vrijednome 120 milijuna kuna s čijom realizacijom će osjetno biti rasterećene gradske prometnice, što će pridonijeti i podizanju sigurnosti u prometu. Napomenuo je i kako su u ove dvije godine sanirane pješačke staze, izgrađene nerazvrstane cesta, sanirana i izgrađena parkirališta, modernizirana je javna gradska rasvjeta te suvremeni malonogometni tereni. Isto tako započeti su i radovi u sklopu projekta Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 384 milijuna kuna koji će omogućiti povećanje stupnja priključenosti stanovništva na kanalizacijsku mrežu. Bosančić je kazao i kako će se sa završetkom izgradnje i opremanja Poduzetničkog inkubatora stvoriti bolji uvjeti za razvoj gospodarstva te otvaranje novih radnih mjesta.

U tijeku su i radovi cjelovite obnove središnjeg parka vrijednosti komunalnih radova gotovo 3 milijuna kuna. Nakon nužne zamjene određenog broja stabala, obnove spomenika sv. Trojstvu, ozbiljne aktivnosti na uređenju parka su započele u rujnu prošle godine postavljanjem spomenika banu Šokčeviću, koji je ocijenjen vrlo pozitivno. Ukazao je i na kvalitetan rad Agencije za razvoj i investicije grada Vinkovaca – VIA d.o.o. koja je u ove dvije godine prijavila 64 projekata ukupne vrijednosti gotovo 229 milijuna kuna. Od tog broja odobreno im je ukupno 36 projekata vrijednosti oko 176 milijuna kuna.

Osnovne škole U sedam škola upisat će se 360 prvašića, a očekivalo se njih 471

– Grad trenutačno provodi 5 projekata energetske obnove javnih ustanova ukupne vrijednosti gotovo 34 milijuna kuna od kojih se većina odnosi na ustanove za predškolski i školski odgoj. Ovo proljeće smo završili tri projekta energetske obnove objekata Dječjih vrtića Vinkovci: Budućnost, Pčelica i Stribor, ukupne vrijednosti gotovo 5 milijuna kuna, čime Grad pokazuje svoju demografsku i socijalnu osviještenost – rekao je Bosančić.

Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL

Dodao je i kako gradske vlasti provode različite projekte usmjerene na poboljšanje položaja svojih sugrađana pa tako od prosinca 2017. godine provode i projekt „Program zapošljavanja žena na području grada Vinkovaca – Zaželi“ ukupne vrijednosti gotovo 6,7 milijuna kuna putem kojeg 50 žena sudjeluje u poboljšanju kvalitete života 300 krajnjih korisnika. Kroz program javnih radova u protekle dvije godine Grad je omogućio mjesečna primanja za ukupno 47 korisnika programa. Kroz projekt Pomoćnici u nastavi osigurana je stalna podrška pomoćnika za 38 učenika s teškoćama u razvoju u osnovnim školama na području Grada Vinkovaca. U protekle tri školske godine putem projekata Vrijeme užine, Vrijeme užine II i Vrijeme užine III osigurano je gotovo 234 tisuće obroka za ukupno 2392 korisnika.

Radilo se i na obnovi i uređenju dječjih igrališta, u završnoj fazi radova je i uređenje Buba bara i nove kuglane, a putem EU projekata nabavljeno je i 7 novih autobusa za vinkovački Polet.

suradnja OŠ A. G. Matoša posjetili učenici iz Španjolske, Poljske i Grčke

Zahvala sugrađanima

– Naši sugrađani, naši gospodarstvenici, udruge i ustanove prepoznali su mogućnosti koje nam pružaju fondovi EU, o čemu svjedoče i podaci da je u posljednje dvije godine na području grada Vinkovaca ugovoreno projekata u vrijednosti gotovo 1,1 milijardu kuna. Grad Vinkovci će u novoj financijskoj perspektivi EU post-2020. dobiti priliku za korištenje sredstava EU putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU- mehanizma) skupa s ostalih trinaest gradova. ITU mehanizam pružit će gradu Vinkovcima mogućnost dodatnog pokretanja gospodarskog razvoja šireg urbanog područja – najavio je Bosančić.

I dok se provode već odobreni ili započeti projekti, kontinuirano se radi na izradi novih projekata koji će donijeti novu i višu kvalitetu života u najstariji grad Europe. Prvi čovjek grada nije zaboravio niti brojne manifestacije, poput Vinkovačkih jeseni i Rimskih dana, a koje rastu iz godine u godinu i sve su kvalitetnije i prepoznatljivije te se pozicioniraju kao svojevrsni brendovi grada.

– Ovim putem zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju koje ste mi pružili, a koje mi predstavlja obvezu i motivaciju u uspješnoj realizaciji započetih razvojnih projekata, ali i onih koji nas očekuju u sljedećem financijskom razdoblju. Napredak i razvoj našeg grada moj su prioritet. Baš zato, sa svojim timom nastavljam s dovršavanjem svih započetih projekata, ali i s realizacijom novih, kako bi naš grad bio mjesto ugodnijeg i boljeg života – rekao je Bosančić, obraćajući se svojim sugrađanima. 

Ministrica Žalac gradonačelniku Bosančiću uručila Odluku kojom Grad ulazi u ITU program Vinkovci u društvu Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, očekuju milijune iz EU Natjecanje u violini “Franjo Krežma” Vinkovci okupili više od 60 violinista iz 30 škola