Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Ministrica Žalac gradonačelniku Bosančiću uručila Odluku kojom Grad ulazi u ITU program

Vinkovci u društvu Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, očekuju milijune iz EU

Foto: Branimir Bradarić
Ovom Odlukom Grad Vinkovci već se sada sprema za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. Alokacija sredstava ovisit će o tome koji su projekti predloženi, rekla je Gabrijela Žalac

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila je gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću Odluku prema kojoj je utvrđeno da je Grad Vinkovci s okolicom područje za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2021.-2027. Govoreći o ovome mehanizmu Žalac je rekla kako su priliku za korištenje sredstava EU putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja u financijskom razdoblju 2014.-2020. godine dobila četiri velika hrvatska grada (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek) kao i tri veća urbana područja (Zadar, Slavonski Brod, Pula).

Vinkovci Natalitet Naknade od po 2000 kuna za roditelje 58 novorođene djece

Treba ispuniti preduvjete

– Ovo je povijesni dan za Vinkovce jer će ova Odluka i provedba mehanizma ITU omogućiti naš kvalitetan razvoj. Iako se čini daleko, 2021. godina brzo će doći i mi stoga želimo već sada krenuti s pripremama projekata, a onda i njihovom provedbom na korist svih građana – rekao je Bosančić.

Dodao je i da će gradske vlasti sada krenuti u razgovore s čelnicima okolnih općina i budućim partnerima koje pripadaju “vinkovačkom prstenu” kako bi definirali listu projekata koji bi se mogli financirati ovim mehanizmom. Stoga još uvijek nema liste konkretnih projekata, a ne zna se ni o kolikim sredstvima se radi. Ipak, pretpostavlja se da će Vinkovci i partneri u sklopu ovog mehanizma na raspolaganju imati nekoliko desetaka milijuna eura.

Odluka Gradskog vijeća Za nabavu radnih bilježnica i školskog pribora 2,1 milijun kuna

– Ovo je početak jedne lijepe priče, a mi ćemo se potruditi da učinimo najbolje na korist svih građana i da stvorimo još bolje uvjete života u Vinkovcima i okolici. Prije toga moramo ispuniti određene preduvjete kako bismo mogli koristiti ta sredstva koja ćemo imati na raspolaganju – kazao je Bosančić.

Kada je riječ o preduvjetima, Žalac je rekla da će Vinkovci morati odrediti urbano područje, izraditi akt strateškog planiranja ali i pripremiti listu projekata koje žele provesti.

– Četiri velika hrvatska grada i tri veća urbana područja za provedbu ITU mehanizma imaju na raspolaganju više od 345 milijuna eura iz tri europska fonda. Ovom Odlukom Grad Vinkovci već se sada sprema za novo financijsko razdoblje 2021.-2027., a ovo je način da ga dočekaju spremni. Alokacija sredstava za projekte u Vinkovcima i okolici ovisit će o tome koji su projekti predloženi u okviru ovog mehanizma – rekla je Žalac.

Nekadašnje ruglo grada pretvoreno je u moderno i lijepo uređen trg s fontanom, travom, ukrasnim grmljem, rasvjetom Hrvatske šume za 1,5 milijuna obnovile trg u središtu Vinkovaca Trg Oriona ponovno je ukras grada, za 2-3 godine to će biti i PIK-ova zgrada

Nepovratna sredstva

Dodala je i da će uz postojećih sedam gradova, gdje se već provode projekti kroz ovaj mehanizam, priliku za korištenje sredstava EU u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju 2021.-2027. dobiti još 7 gradova koji sukladno Zakonu o regionalnom razvoju ispunjavaju kriterije za veće urbano područje. Uz Vinkovce to su još Karlovac, Dubrovnik, Varaždin, Sisak, Šibenik i Bjelovar.

Do sada su potpisane odluke o mogućem proširenju za Grad Karlovac s okolnim područjem, te Grad Dubrovnik s okolnim područjem, a sada je donijeta i Odluka za grad Vinkovce s okolnim područjem. Ističe se da provedba ITU mehanizma omogućava financiranja raznolikih projekata uz mogućnost integriranja infrastrukturnih i soft projekata predviđenih Strategijom razvoja urbanog područja.

Na raspolaganju će imati bespovratna sredstva za financiranje projekata u svrhu urbanog razvoja, a sredstva će se dodijeliti u okviru otvorenih/ograničenih poziva ili će biti namijenjena za financiranje strateških projekata urbanog područja putem izravne dodjele.

Ugovori Za 40 gradskih udruga osigurano 420 tisuća kuna