Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Posao za teško zapošljive osobe

Traju prijave na javne radove za 30 građana s prebivalištem u Vinkovcima

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Zaposleni na javnim radovima obavljat će i uobičajene sezonske poslove poput održavanja i uređenja javnih površina, bojenja drvenih dijelova ograda, uklanjanja ambrozije

Grad Vinkovci kontinuirano vodi „borbu“ kako bi povećao broj zaposlenih, ali i zaposlio građane koji se vode u skupini teško zapošljivih osoba. Jedna od mjera politike zapošljavanja je i organiziranje i uključivanje teško zapošljivih osoba u programe javnih radova. Stoga se Grad Vinkovci i ove godine uključio u Program javnih radova koji se provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje (HZZ) te je raspisan Javni poziv za prijavu kandidata.

Sanjin Rukavina Preventiva od požara i poplava Javni radovi: 19 nezaposlenih potpisalo ugovore

Pritom će HZZ sufinancirati zapošljavanje nezaposlenih osoba u javnim radovima koji će se obavljati na području grada. Prema podacima iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo, pravo prijave za javne radove u Vinkovcima imaju samo osobe s prebivalištem na području Vinkovaca, a natječaj je raspisan za 30 izvršitelja.

U svim dijelovima grada

Prema riječima v.d. pročelnika odjela Marka Jurete, osobe koje budu zaposlene u okviru javnih radova radit će na uređivanju i održavanju spomenika kulture, arheoloških lokaliteta i nalazišta. Isto tako bit će angažirani i na kratkotrajnim intenzivnim poslovima u vezi raznih manifestacija koje organizira Grad Vinkovci. Naime, velik broj manifestacija, gotovo na tjednoj bazi, iziskuje mnogo djelatnika koji će raditi u pripremi te obaviti onaj dio posla koji slijedi nakon manifestacije.

Stipendije za vinkovačke studente Istraživanje među 116 gradova Vinkovci u 10 gradova koji daju najviše stipendija

U te povremene poslove ulazi postavljanje pozornica, pomoć prilikom postavljanja scenografije na pozornicu, postavljanje gledališta, postavljanje razglasa, čišćenje prostora poslije manifestacije, lijepljenje plakata ili pomoć prilikom postavljanja klizališta. Zaposleni u javnim radovima obavljat će i druge uobičajene sezonske poslove koji ulaze u djelokrug poslova javnih radova poput održavanja i uređenja javnih površina, bojenja drvenih dijelova ograda, uklanjanja ambrozije... Drugim riječima, bit će angažirani u svim dijelovima grada i na najrazličitijim poslovima.

– Osobe zaposlene na programu javnih radova od neprocjenjive su važnosti. Javnim radovima u protekle četiri godine bilo je obuhvaćeno 105 naših sugrađana koji su, sukladno cilju ove mjere, a to je uključivanje nezaposlenih osoba u programe aktivacije na poslovima društveno korisnog rada, dobili priliku zaposliti se na određeno vrijeme i ostvariti određeni dohodak – rekao je Jureta.

Zaposleni na javnim radovima imat će mjesečnu bruto plaću u iznosu od 4.368,75 kuna.

Nova investicija Pevec otvara centar u Vinkovcima, minimalna plaća zaposlenika 5000 kn

Tko se sve može javiti?

Pojasnio je i da se Program javnog rada, na kojem se temelji ocjena za (su)financiranje, mora odnositi na društveno koristan rad te ne smije biti komercijalnog karaktera niti uključivati redovan rad poslodavca koji donosi program. Ciljane skupine za zapošljavanje u sklopu javnih radova su dugotrajno nezaposlene osobe, osobe s invaliditetom, osobe u nepovoljnom položaju na tržištu rada i mladi.

Pravo da se jave na raspisani javni poziv imaju i hrvatski branitelji, djeca i supružnici poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, žrtve seksualnog nasilja u ratu, roditelji s 4 i više malodobne djece, roditelji djece s teškoćama u razvoju, roditelji djece oboljele od malignih bolesti, roditelji udovci i roditelji djeteta bez upisanog drugog roditelja, osobe uključene u probaciju, osobe bez stečene kvalifikacije, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilanti, mlade osobe koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i slično, liječeni ovisnici o drogama, osobe koje su završile sa služenjem zatvorske kazne u posljednjih 6 mjeseci, Romi, beskućnici te pripadnici etničkih manjina.