Izbornik
Naslovnica Gradovi
Karlovac čeka EU novac za eksploataciju geotermalne energije

"To je projekt za generacije jer rješava pitanje korištenja obnovljivih izvora energije"

Projekt istraživanja i korištenja izvora u Rečici za grijanje Karlovčana vrijedan je čak 33 milijuna eura, a Grad je s njim daleko došao
1/3
Foto: Grad Karlovac
Grad Karlovac i GeotermiKA jedini su iz Hrvatske na Europskom tjednu regija i gradova u Bruxellesu organizirali radionicu o zelenoj energiji i predstavili karlovački model grijanja na geotermalni izvor u Rečici

Grad Karlovac i GeotermiKA d.o.o. u Bruxellesu su nedavno u sklopu Europskog tjedna regija i gradova održali radionicu pod nazivom Zajedno za tranziciju prema zelenoj energiji: Dobre prakse za održive i otporne energetske sustave. Na radionici su sudjelovali, uz organizatore GeotermiKA d.o.o. i Grad Karlovac i partneri s University of Szczecin iz Poljske i Bronderslev Utilities iz Danske, uz podršku Bioenergy Europe i European Geothermal Energy Council. Bila je to prilika da Grad Karlovac predstavi svoje zelene projekte, kroz radionicu na tu temu koju je organizirao kao jedini grad iz Hrvatske.

Zelena rješenja
Riječ je o događanju koje se svake godine održava u organizaciji Europskog odbora regija i gradova, a predstavnici organizatora i partnera predstavljaju svoje aktivnosti na stvaranju otpornih energetskih sustava uz prezentacije koje se temelje na različitim aspektima održivih energetskih sustava. Ove je godine poseban naglasak bio na primjeni zelenih rješenja u centralnim toplinskim sustavima i proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, pa je karlovački geotermalni izvor bio idealan primjer dobre prakse na temu korištenja geotermalne energije koja se smatra ključnim segmentom tranzicije prema održivoj energiji. Geotermalna energija bila je predstavljena kao ekološki prihvatljiv i pouzdan izvor. Razmatrane su prakse u eksploataciji geotermalnih izvora, koje mogu značajno pridonijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova.

– Ova je radionica predstavljala priliku za razmjenu iskustava i ideja između ključnih dionika u području zelene energije, a naglasak na zelenim rješenjima u centralnim toplinskim sustavima te proizvodnji energije iz obnovljivih izvora, uključujući solarnu, vodikovu i geotermalnu energiju, pružio je dublji uvid u mogućnosti koje se pružaju za održivu i sigurnu energetsku budućnost – kazao je Vlatko Kovačić, direktor trgovačkog društva Geotermika d.o.o. Projekt istraživanja i korištenja izvora u Rečici za grijanje Karlovčana vrijedan je čak 33 milijuna eura, a Grad je s njim daleko došao; građevinski radovi na bušotinskom radnom prostoru u Rečici koji se ne financiraju iz EU fondova, a financijski su najzahtjevniji, trebali bi početi do kraja godine. Upravo se na ovaj problem i kroz karlovačku radionicu upozorilo s obzirom na to da se s njim susreću i ostale zemlje članice EU koje provode slične projekte.

– Nakon istražnih radova postoje razne mogućnosti financiranja iz EU fondova. No, ne i istražni radovi, dakle bušenje terena, što iziskuje dodatna znanja i sposobnosti, a može se dogoditi i da istraživanja ne daju ono što očekujemo. Taj rizik uvijek postoji. Mi smo taj dio odradili; izrada dokumentacije, istraživanja i dodatna snimanja koja smo proveli taj su rizik smanjili na prihvatljiv rizik kako bismo ga mogli dalje financirati. Ono što je Grad Karlovac po pitanju ovog projekta trebao napraviti jest i učinio s trgovačkim društvom Geotermika i sada čekamo financiranje idućih radova vezano za iskorištavanje geotermalne energije – pojasnio je Vlatko Kovačić okupljenima u Bruxellesu. Dodao je da je Geotermika skup i kompliciran projekt, no, dodaje, to je projekt budućnosti.

Projekt budućnosti
– On rješava energent u idućih 20 do 40 godina. To je projekt za generacije jer rješava pitanje korištenja obnovljivih izvora energije na duže razdoblje. Prednost Karlovca u projektu je taj što već imamo Gradsku toplanu te postojeću mrežu vrelovoda i korisnika, a sada smo na korak da osiguramo i taj novi energent – toplu vodu koja se nalazi na 2700 metara pod zemljom s temperaturom preko 120 stupnjeva. Količine joj ovise o terenu, no procjena je da energenta ima dovoljno za pomoć u grijanju grada – pojasnio je V. Kovačić.

Iako je naglasak u radionici bio na Geotermici, V. Kovačić i Eva Sobotnik Pavan iz Grada Karlovca, predstavili su i ostale zelene projekte koje Grad provodi poput Solarike i preuređenja bivše vojarne Luščić, s obzirom na to da je jedno od područja rasprave na radionici bila i proizvodnja energije iz solarnih izvora, gdje su sudionici razmijenili iskustva i inovacije usmjerene prema povećanju efikasnosti i održivosti solarnih instalacija.

U GIMNAZIJSKIM klupama svoje mjesto pronašli su i studenti Fakulteta organizacije i informatike Ugovor o zakupu prostora FOI Zagreb bit će smješten u sisačkoj Gimnaziji CILJ OVE SADNJE je podizanje svijesti o važnosti neretvanske mandarine kao hrvatskog autohtonog brenda, čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti Neretvanske mandarine kao hrvatski autohtoni brend Dani mandarina: U Opuzenu zasađene sadnice raznih sorti agruma ODLUKU o najvišim komorskih priznanjima donijelo je Gospodarsko vijeće HGK Županijske komore Osijek na temelju pokazatelji o likvidnosti, zaduženosti, aktivnosti, profitabilnosti, zaposlenosti, prihodima, snazi poduzeća, imovini, bilanci Svečana sjednica Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Osijek Zlatna i Kristalna kuna uručene najuspješnijim tvrtkama županije