Izbornik
Naslovnica Županije
Neretvanske mandarine kao hrvatski autohtoni brend

Dani mandarina: U Opuzenu zasađene sadnice raznih sorti agruma

CILJ OVE SADNJE je podizanje svijesti o važnosti neretvanske mandarine kao hrvatskog autohtonog brenda, čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti
Foto: DNŽ
Šezdeset certificiranih sadnica mandarina, klemnetina, naranči i kumkvata zasađene su na zelenim površinama Poduzetničke zone s ciljem podizanja svijesti o važnosti neretvanske mandarine kao hrvatskog autohtonog brenda

U Poduzetničkoj zoni u Opuzenu održana je sadnja agruma povodom aktualne manifestacije "Dani mandarina 2023.", a u sklopu projektnih aktivnosti centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije.

Građani će ih brati
Svih šezdeset certificiranih sadnica raznih sorti agruma (mandarina, klementina, naranči i kumkvata) zasađene su na zelenim površinama Poduzetničke zone upravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti neretvanske mandarine kao hrvatskog autohtonog brenda, čiji je naziv registriran kao zaštićena oznaka izvornosti.

Naime, Europska unija i njegove države članice predane su tome da se bioraznolikost usmjeri na put oporavka do 2030. godine. Strategija EU-a za bioraznolikost do 2030. temelj je zaštite prirode u Europskoj uniji i jedan je od ključnih elemenata europskog zelenog plana. Sadnjom stabala na javnim zelenim površinama doprinosi se povećanju zelenog fonda grada, zaštiti, očuvanju okoliša i bioraznolikosti. Također, građanima će se na ovaj način omogućiti i uživanje u blagodatima plodova zasađenih agruma.

Osim ravnateljice Melanije Milić i ostalih predstavnika Regionalne agencija DUNEA, sadnji su se pridružili predsjednica Povjerenstva za mandarine DNŽ-a Žaklina Marević, gradonačelnik grada Opuzena Ivan Mataga, direktorica Turističke zajednice grada Opuzena Magdalena Krvavac, direktorica Centra za poduzetništvo DNŽ-a Karmen Kutnjak, predstavnica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ Nikolina Đangradović, profesorica Srednje poljoprivredne i tehničke škole u Opuzenu Martina Glučina te djelatnici Čistoće Opuzen.

Manifestacija "Dani mandarina 2023." provodi se i kroz aktivnosti u Srednjoj poljoprivrednoj i tehničkoj školi u Opuzenu, povodom koje se organiziraju brojne edukacije, panel rasprava o ekološkoj poljoprivredi. Isto tako, ukrašavaju se skulpture od mandarina i održavaju popularni "gaming" turniri.

Agroturistički sajam
Također, u sklopu manifestacije održat će se agroturistički sajam tradicionalnih proizvoda neretvanskog kraja te radionica "Paint, wine and juice".

Podsjetimo, informacijski centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije projekt je čiji je nositelj Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije – DUNEA, a ujedno je dio europske mreže informacijskih centara te predstavlja produženu ruku Europske komisije i promiče njene prioritete.

Centar EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije smješten je u gradu Opuzenu, a s radom je započeo 1. svibnja 2021. godine. Partneri u provedbi aktivnosti centra su Srednja poljoprivredna i tehnička škola u Opuzenu i Erasmus Student Network Dubrovnik (ESN).

NIZ AKTIVNOSTI Djeca su imala mogućnost sudjelovati na plesnim, likovnim, dramskim, ekološkim, medijskim, sportskim i STEM radionicama "Djeca budućnost grade" Polaznici radionica Dječjeg tjedna stekli su nove vještine SAJAM je okupio velik broj izlagača Od domaćih proizvoda s OPG-ova do edukacije Novogradiški poljoprivredni sajam sve više prepoznaju i izlagači iz inozemstva U tri izvannastavna programa Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije sudjeluje 537 učenika i 159 mentora Boban najavio izgradnju kampa Centra izvrsnosti kod Omiša Ovu djecu moramo promovirati i pokazivati svijetu njihovu izvrsnost