Izbornik
Naslovnica Županije
Boban najavio izgradnju kampa Centra izvrsnosti kod Omiša

Ovu djecu moramo promovirati i pokazivati svijetu njihovu izvrsnost

U tri izvannastavna programa Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije sudjeluje 537 učenika i 159 mentora
1/3
Foto: SDŽ
Gotovo u cijeloj zemlji nemamo konkurencije na području centara izvrsnosti. To je zalog i garancija za budućnost ove naše županije. Perjanica svega bit će kamp centra izvrsnosti, što će nas uzdignuti i u EU, ističe župan

Početkom listopada počela je nastava u izvanškolskim programima Centara izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, i to: CI matematike, CI prirodoslovlja te CI novih tehnologija i informatike.

Svečano otvorenje programa održano je u III. gimnaziji, Prirodoslovnoj školi u Splitu uz prigodni program na kojemu je učenike i njihove mentore pozdravio župan Blaženko Boban uz podjelu majica i akreditacija. Župan je poželio mentorima, učenicima i roditeljima još jednu uspješnu školsku godinu u kojoj će stjecati nova znanja i učvršćivati stara prijateljstva.

Mogućnost usavršavanja
– Uistinu je danas lijep dan, ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naime, ove godine centre izvrsnosti pohađat će 3350 djece sa 675 mentora od Dubrovnika do Zadra, uključujući i dvije županije iz susjedne BIH. Danas počinjemo s područjima matematike, prirodoslovlja i novih tehnologija. To nam je želja i cilj, a vjerujem da i svi institucionalno, ali i izvan institucija, uključujući i medije, moramo ovu djecu promovirati i moramo pokazivati svijetu izvrsnost i budućnost s ovog područja županije, a i šire. Moram zahvaliti našem Centru izvrsnosti na čelu s Ivicom Zelićem koji je napravio toliki iskorak da gotovo u cijeloj RH nemamo konkurencije na području centara izvrsnosti. To je zalog i garancija za budućnost ove naše županije, poglavito kroz 2024. kada u Ulici Ruđera Boškovića završimo i prostor centra izvrsnosti – rekao je župan i uz to najavio i startup inkubatore koji će se također otvoriti u 2024. godini. Županija je, rekao je, prije nekoliko mjeseci dobila 2000 kvadrata na kojima planira graditi centar izvrsnosti.

– Perjanica svega toga bit će kamp centra izvrsnosti u Novim Selima na širem području Omiša, pored autoceste. To je ono što će nas izdignuti i izvan okvira RH, a reći ću da takvih primjera nema u istočnom dijelu cijelog EU – kazao je župan te dodao da CI omogućuju učenicima ono što ne mogu dobiti kroz redovne školske programe, usavršavati se i dokazati baš u toj grani izvrsnost.

Na svečanosti je bio i Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana, kao i Ivica Đonlić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije, koji se također obratio nazočnima.

– Jedina smo županija koja provodi višegeneracijsko testiranje, a na temelju rezultata djeca se uključuju u Centar izvrsnosti. Dakle, sustavno smo napravili da potencijalno daroviti učenici budu u okruženju, na jednom mjestu, s najboljima u svojoj generaciji. Ovdje su djeca koja su najbolja u širem okruženju i doista je privilegij postati polaznik Centra izvrsnosti. Ovo je mjesto prijateljstva i druženja s vršnjacima koji imaju iste interese. Takvo okruženje za njih je poticajno, ali je i mjesto gdje se mogu međusobno natjecati – kazao je Ivica Đonlić. Dodao je kako rezultati natjecanja nisu mjerilo uspješnosti, ali puno polaznika Centra izvrsnosti su osvajači državnih nagrada.

Osvajači državnih nagrada
– Dugogodišnji polaznik Centra izvrsnosti Antonio Bačić bio je dvije godine zaredom osvajač državnog natjecanja iz matematike – istaknuo je Đonlić.

Ivica Zelić, ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, iznio je podatak da u ova tri izvannastavna programa ove godine sudjeluje 537 učenika i 159 mentora, a pokrenut je i novi izvannastavni program, RoboStart.

– Program je namijenjen visokomotiviranim i potencijalno darovitim učenicima s interesom za robotiku i nove tehnologije, a osnovna ideja programa je usvajanje znanja i vještina konstruiranja i programiranja robotskih sustava. Interes za naše programe svake godine raste, proširili smo se na Hercegbosansku županiju i županiju Zapadnohercegovačku, gdje idući tjedan imamo predstavljanje projekata. Sa Zadarskom smo županijom ove godine ostvarili značajniju suradnju, provodit ćemo generacijsko istraživanje učenika četvrtih razreda. S nama su tu Ličko-senjska županija, Osječko-baranjska županija i Virovitičko-podravska županija. Pred nama je nova godina, novi izazovi i jako se veselimo svemu što nas očekuje – kazao je Ivica Zelić.

GRAD svake godine ima pregršt mjera koje su namijenjene upravo poduzetnicima početnicima 16. međunarodna konferencija o poduzetništvu "Kako pametno rasti" Grad Osijek različitim mjerama potiče rast i razvoj poduzetništva KOD GRADSKOG stadiona gradit će se Sportsko-rekreacijski centar s parkom, a sva tri predviđena nova gradska parka trebala bi se izgraditi do kraja 2027. godine uz pomoć EU fondova Prostorno-programska studija s idejnim rješenjima Novi gradski park gradit će se na prostoru bivše vojarne NAGRADE su potvrda da je struka prepoznala kvalitetno osmišljen i kontinuiran rad Muzej Međimurja Čakovec i Centar za posjetitelje u Žabniku dobitnici turističkih nagrada Od cimbala do lončara i "Mlinarove hiže"