Izbornik
Naslovnica Županije
Muzej Međimurja Čakovec i Centar za posjetitelje u Žabniku dobitnici turističkih nagrada

Od cimbala do lončara i "Mlinarove hiže"

NAGRADE su potvrda da je struka prepoznala kvalitetno osmišljen i kontinuiran rad
Foto: Međimurska županija

Muzej Međimurja Čakovec osvojio je dvije nagrade na Festivalu turističkog filma, a Centar za posjetitelje u Žabniku dobitnik je Big see tourism design nagrade za 2023. godinu u kategoriji Kreativna priča i identitet kao iskustvo, u okviru Tjedna dizajna u Ljubljani. Na Festivalu turističkog i etnofilma – TEF festu u konkurenciji 124 prijavljena filma prikazana su tri filma nastala u produkciji Muzeja Međimurja Čakovec – "Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju", "Tradicijsko lončarstvo na području sjeverozapadne Hrvatske" i "Medičarski obrt na području sjeverozapadne Hrvatske".

– U oštroj konkurenciji filmova snimanih uz puno veće financijske i logističke mogućnosti dobivene nagrade su potvrda da je kvalitetno osmišljen i kontinuirani rad prepoznala struka. Svi prijavljeni filmovi nastali su u uskoj suradnji s nositeljima vještina diljem Međimurja te koristimo priliku da im još jednom zahvalimo na vremenu i trudu koji su uložili u filmove iz serijal – rekla je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, kojem su za produkciju dodijeljene dvije nagrade: u kategoriji najboljeg etnoserijala za serijal od sedam filmova o nematerijalnoj baštini Međimurja te za najbolju glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu. Nagradu za serijal od sedam filmova preuzela je viša kustosica Etnografskog odjela MMČ-a Janja Kovač, koja je i vodila ovaj projekt započet 2017. godine. Nagrađenu glazbu u filmu o tradicijskom lončarstvu potpisuje akademski slikar i glazbeni producent Bojan Miljančić iz Čakovca, a radi se o modernoj obradi međimurske popijevke "Ptica vuga".

Centar za posjetitelje Žabnik s "Mlinarovom hižom" dobitnik je nagrade za kreativnost priče i identiteta kao iskustva, prema odabiru kustosa BIG SEE-ja. Riječ je o prestižnoj međunarodnoj nagradi kojom se promiče izvrsnost u dizajnu u različitim kategorijama te ističe kreativni potencijal u zajednici. 

PREDSTAVNICA Zagrebačke županije bavi se proizvodnjom i prodajom sezonskog povrća, malina, kupina, aronije i jagoda Titula stigla u Zagrebačku županiju Gordana Brozović prva pratilja najuzornije seoske žene Među brojnim uzvanicima našao se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić Dan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Danas imamo upisanu 3. godinu te 113 studenata Vinkovačka tržnica građanima nudi domaće proizvode od 50-tak OPG-ova s područja grada i okolice od kojih je dvadesetak njih prešlo u zatvoreni dio tržnice Vinkovci prvi put u svojoj povijesti dobili zatvorenu tržnicu Nova, zatvorena tržnica – tu su lokalni OPG-ovci, a stiže i ribarnica