Izbornik
Naslovnica Gradovi
Prostorno-programska studija s idejnim rješenjima

Novi gradski park gradit će se na prostoru bivše vojarne

KOD GRADSKOG stadiona gradit će se Sportsko-rekreacijski centar s parkom, a sva tri predviđena nova gradska parka trebala bi se izgraditi do kraja 2027. godine uz pomoć EU fondova
1/2
Foto: Bjelovar
Arhitektonski ured 3E projekti predstavio je prostorno-programsku studiju s idejnim rješenjima za tri gradska parka ukupne vrijednosti oko sedam milijuna eura

Sportsko-rekreacijski centar s parkom pokraj gradskog stadiona na prostoru bivše vojarne prvi je od tri nova gradska parka koji bi se mogao izgraditi u Bjelovaru. Naime, arhitektonski ured 3E projekti u gradskoj upravi je ovih dana predstavio prostorno-programsku studiju s idejnim rješenjima za tri nova gradska parka, čija se ukupna vrijednost okvirno procjenjuje na sedam milijuna eura, a trebali bi se izgraditi do kraja 2027. godine uz pomoć EU fondova.

Studija za tri lokacije
Studijom su obuhvaćene tri lokacije zelenih površina u Bjelovaru za koje će se definirati sadržaji te ponuditi idejno rješenje krajobraznog uređenja za svaku pojedinu lokaciju. Predstavnik Arhitektonskog ureda 3E projekti otkrio je kako u svom prijedlogu nude viziju razvoja tri parkovna prostora na području grada, dok će se konačni oblik još regulirati u sklopu glavnog projekta. Parkovi o kojima je riječ su na Levijevu brijegu kod bazena, zatim park kod Gradskog stadiona te park kod benzinske postaje na početku Đurđevačke ceste prema sjeveru grada. Oni bi redom trebali postati ekopark, sportsko-rekreacijski park i zeleno-plavi park.

Na nacrtu iz 1772. godine uočili su potok na Levijevu brijegu, no on nije predviđen ovim projektom, ali pretpostavlja se da bi ga bilo moguće napraviti. Gradonačelnika Darija Hrebaka obradovalo je što će novi vrtić moći koristiti taj park, na kojem bi se trebala nalaziti ekološka livada za oprašivače, prirodne sprave za spontanu igru i razvoj psihomotorike djece, kišni vrt, odbojkaški teren te amfiteatar s 400 mjesta na mjestu sadašnjeg parka za pse koji će biti premješten malo dalje. Iz Arhitektonskog ureda naglašavaju kako im je pri izradi ovog projekta vrlo važna bila bioraznolikost.

Zeleno-plavi park, koji bi se trebao nalaziti kod Ulice Jakova Gotovca, trebao bi sadržavati multifunkcionalni sportski teren, manje dječje igralište te vježbalište za odrasle. U njemu je predviđena piknik-zona za roštiljanje, javni voćnjak i urbani vrtovi za najam udrugama i pojedincima, dva paviljona sjenice te sanitarni čvor. Također, taj park imao bi prirodan vodotok, odnosno bio bi uz potok. Gradonačelnik je predložio da se prati trend drugih zemalja te da se u park uklope pčele, na što je dobio oprezan odgovor kako je to moguće, ali nikako s košnicama zbog mogućih problema kod ljudi alergičnih na ubode pčela.

Projekti zaštite okoliša
Grad Bjelovar prijavio je četiri projekta, ukupno vrijedna oko 400 tisuća eura, na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Za njih su dobivena sufinanciranja od 40 do 85 posto od ukupnog iznosa, ovisno o projektu. Ozelenjivanje grada i nabava nove komunalne opreme samo su neki od ciljeva Grada, a izradit će se i dokument, odnosno podloga za izradu akcijskih planova energetski održivog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama.

OSIM SVAKODNEVNIH putovanja redovnih studenata od mjesta stanovanja do mjesta studiranja obuhvaćena su i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na koncerte, utakmice, ljetovanja Ova mjera pokazala se kao pun pogodak Studenti će besplatno vlakom na fakultet, ali i na utakmice PREDSTAVNICA Zagrebačke županije bavi se proizvodnjom i prodajom sezonskog povrća, malina, kupina, aronije i jagoda Titula stigla u Zagrebačku županiju Gordana Brozović prva pratilja najuzornije seoske žene Među brojnim uzvanicima našao se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić Dan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Danas imamo upisanu 3. godinu te 113 studenata