Izbornik
Naslovnica Županije
Ova mjera pokazala se kao pun pogodak

Studenti će besplatno vlakom na fakultet, ali i na utakmice

OSIM SVAKODNEVNIH putovanja redovnih studenata od mjesta stanovanja do mjesta studiranja obuhvaćena su i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na koncerte, utakmice, ljetovanja
Foto: Kristijan Toplak
Župan Igor Andrović i predsjednik Uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željko Ukić potpisali su ugovor o sufinanciranju javnog željezničkog prijevoza za studente

Redovni studenti s područja Virovitičko-podravske županije i ove će se godine, zahvaljujući sufinanciranju Vlade RH i Virovitičko-podravske županije, besplatno voziti vlakom diljem Hrvatske. Ova mjera sufinanciranja troškova javnog prijevoza, koju Virovitičko-podravska županija provodi od prošle godine, pokazala se kao pun pogodak. Koristilo ju je više od 800 studenata s područja Virovitičko-podravske županije i besplatno putovalo diljem Hrvatske…

Velik interes
A ove godine interes za nju već je pokazalo još 200 novih studenata. Prema sadašnjoj projekciji, Virovitičko-podravska županija će za tisuću studenata koji imaju prebivalište na njezinom području sufinancirati putovanja vlakom. Studenti će, kamo god budu željeli putovati željeznicom – putovati besplatno.

Tim povodom virovitičko-podravski župan Igor Andrović i predsjednik Uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željko Ukić potpisali su ugovor o sufinanciranju javnog željezničkog prijevoza za studente s područja Virovitičko-podravske županije. Potpisivanju su svjedočili i zamjenik župana Mario Klement, županijske pročelnice Jasna Abramović i Martina Bunić te direktorica Prodaje i marketinga HŽ-a Putnički prijevoz Snježana Malinović.

– Uz prošlogodišnjih 800, imamo već 200 novih redovitih studenata s područja naše županije koji će koristiti ovu mjeru. Za tu mjeru je u proračunu izdvojeno gotovo 70.000 eura. Ovime se obuhvaćaju neograničena svakodnevna putovanja redovnih studenata vlakom od mjesta stanovanja do mjesta studiranja, ali i povremena putovanja kao što su jednodnevni izleti, odlasci liječniku, na koncerte, utakmice, ljetovanja i druga putovanja, u 2. razredu redovnih vlakova na području Republike Hrvatske. Javni poziv je otvoren, prijave se podnose do kraja kalendarske 2024. godine. Inače, Virovitičko-podravska županija bila je među prve četiri županije u Hrvatskoj koje sufinanciraju i javnu uslugu linijskog prometa autobusima, a zahvaljujući tome, karta je do 90 posto jeftinija nego što je to bila prije i sve se više koristi, čime poboljšavamo mobilnost naših građana, kako u Virovitičko-podravskoj županiji tako i diljem Hrvatske – naglasio je župan Andrović.

Predsjednik Uprave HŽ-a Putnički prijevoz Željko Ukić naveo je kako odlukom Vlade RH djeca predškolske, osnovnoškolske i srednjoškolske dobi mogu neograničeno putovati diljem Hrvatske.

– Ovom mjerom, zahvaljujući Vladi RH i Virovitičko-podravskoj županiji, omogućen je besplatan i neograničen javni prijevoz željeznicom svim mladim ljudima s područja Virovitičko-podravske županije. Na ovaj način kod mladih ljudi stvaramo naviku putovanja željeznicom – rekao je Ukić.

A putovanja željeznicom, čulo se, postaju pravi hit.

– U prvih devet mjeseci ove godine na području Virovitičko-podravske županije zabilježeno je 300.000 putnika vlakom, što je 20 posto više nego u 2022. godini. To su pokazatelji kako ove mjere doista daju rezultate – zaključio je Željko Ukić.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović ističe i kako učenicima i studentima Županija pomaže i stipendiranjem. Na godišnjoj razini Virovitičko-podravska županija dijeli 106 visokoškolskih i srednjoškolskih stipendija, za što izdvaja 130.000 eura.

Osam novih stipendija
Među njima su i stipendije za deficitarna zanimanja, a u rujnu su tako uručeni ugovori za stipendije za 18 budućih majstora iz područja deficitarnih zanimanja. Riječ je o instalaterima grijanja i klimatizacije, vodoinstalaterima, automehaničarima, kuharima, krojačima, stolarima i konobarima. Mjesečno će im se isplaćivati 67 eura, i to tijekom deset mjeseci.

– Uvijek osluškujemo tržište rada, razgovaramo s poduzetnicima, obrtnicima i upravo stipendiramo ona deficitarna zanimanja za koja postoji potražnja za radnom snagom. Vjerujem da će ovi stipendisti završetkom svojeg obrazovanja naći posao u našoj županiji ili otvoriti svoj obrt – rekao je župan Andrović na dodjeli ugovora za stipendije.

Upravo završava i drugi krug tog javnog poziva, objavljen je nedavno prijedlog liste za osam novih stipendista, pa će stipendije za deficitarna zanimanja dobivati ukupno 26 budućih majstora.

– Ove školske godine imat ćemo ukupno 37 srednjoškolskih stipendista. Ako uzmemo u obzir i visokoškolske stipendiste, ukupno dodjeljujemo 106 stipendija za koje izdvajamo 130.000 eura – naglasio je župan Andrović.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina upisala je ove godine 100 učenika za deficitarna zanimanja, a iz ove škole ističu kako to "povećava i školama i učenicima nadu u bolje sutra, jer se okreću traženim, deficitarnim zanimanjima". Stipendije će učenicima biti snažan vjetar u leđa, a u Virovitičko-podravskoj županiji nadaju se kako će budući majstori ostati na ovom području i možda otvoriti vlastite obrte te tako kreirati bolju budućnost i sebi i svojoj okolini.

Među brojnim uzvanicima našao se i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić Dan Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku Danas imamo upisanu 3. godinu te 113 studenata Vinkovačka tržnica građanima nudi domaće proizvode od 50-tak OPG-ova s područja grada i okolice od kojih je dvadesetak njih prešlo u zatvoreni dio tržnice Vinkovci prvi put u svojoj povijesti dobili zatvorenu tržnicu Nova, zatvorena tržnica – tu su lokalni OPG-ovci, a stiže i ribarnica Nakon nekoliko desetljeća osigurava se prvi javni dom na području Kutine, istaknuo je župan pri obilasku zgrade Još malo i radovi će biti gotovi U Domu za starije u Kutini mjesta ima za 45 korisnika