Izbornik
Naslovnica Gradovi Bakar
Bakar

Tragovima Frankopana hodalo više od stotinu ljudi

Šetnja kroz povijest grada Bakra
1/17
Foto: Grad Bakar
Vodičkinje Iva Silla kao divica Margareta i Marjeta Trkman Kravar proučile su bakarsku povijest koju su sukladno interpretacijskim metodama pretočile u pitku, dinamičnu, interaktivnu šetnju Bakrom

Stotinjak posjetitelja na jednoj turističkoj turi? U gradu koji, poput većine odredišta na Kvarneru, nema turističku nego industrijsku prošlost? Upravo to dogodilo se u Bakru u kojem je održana do sada najposjećenija "Šetnja kroz povijest" tematski posvećena slavnoj obitelji Frankopan baš kao i turističko-interpretacijska tura "Šetnja s divicom Margaretom".

Dugih devet stoljeća od prvog spomena knezova krčkih Frankopana bili su inspiracija za program koji su Turistička zajednica Grada Bakra i Grad Bakar osmislili kako bi dočarali srednji vijek otvorivši po prvi puta, nakon djelomične obnove, vrata impozantnog Frankopanskog kaštela u Bakru.

Uređeni ssportski tereni u Novom Vinodolskom Obnova Uređeno igralište malih sportova u Novom Vinodolskom

U labirintu njegovih prostorija oživio je život srednjeg vijeka za čije se uprizorenje pobrinula Udruga za oživljenu povijest "Ordo Sancti Viti" dočaravši srednjovjekovnu oružarnicu, spavaonicu, pisarnicu, gastronomiju i obrte. Uz slasne slatke i slane zalogaje bakarskih udruga posjetitelji su slušali zanimljive, poučne i duhovite priče o Frankopanima koje im je ispričala profesionalna pripovjedačica Srebrenka Peregrin, ali i uživali i starinskim plesovima u izvedbi plesne skupine Kontea iz Konjščine.

Njihovi su srednjovjekovni kostimi dizajnirani prema zamislima samih plesačica bili pravi predmet divljenja, a voditeljica Renata Kreber Mikšaj nije krila oduševljenje bakarskim Kaštelom:

- Poseban je doživljaj plesati u ovakvom autentičnom prostoru. Prvi put smo u ovom zdanju i s obzirom na mnoga slična koja sam vidjela u zemlji i inozemstvu, smatram da bakarski Kaštel po svojoj ljepoti i potencijalu spada u sam vrh te se veselim njegovoj kompletnoj obnovi.

Turski veleposlanik u PGŽ Suradnja Turski veleposlanik posjetio Primorsko-goransku županiju

Jedan od najupečatljivijih doživljaja bio je program u atriju Kaštela u kojem su opušteno i spontano naizmjence pjevale klape "Škrljevo" i "Reful" a s njima i publika grickajući baškote i nazdravljajući Bakarskom vodicom turističkoj budućnosti Bakra.

Dobro raspoloženje vladalo je i izvan Kaštela u Frankopan cafeu koji se smjestio u podnožje gordog frankopanskog zdanja mameći goste osvježenjem, ali i slatkim zalogajima Frankopanske torte u kojima su uživali slušajući koncert šibenskog tenora Marka Škugora.

Najveći interes posjetitelja izazvali su razgledi grada Bakra, uz one tradicionalne i dobro posjećene, po prvi put su mogli sudjelovati u interpretacijskoj turi "Šetnja s divicom Margaretom" koju je ekskluzivno za ovu priliku osmislila Iva Silla, prvi licencirani interpretacijski vodič i trener u Hrvatskoj. Šetnja je na bakarskom Perilu, mjestu na rivi na kojem se bogati izvori slatke vode ulijevaju u more i na kojem su bakarske žene u prošlosti prale odjeću, u dva termina privukla izuzetno velik broj posjetitelja. Jedna se od posjetiteljica čak i spustila na Perilo kako bi nevještoj sluškinji Margareti pokazala način na koji su to nekad činile bakarske žene. Vodičkinje Iva Silla kao divica Margareta i Marjeta Trkman Kravar proučile su bakarsku povijest koju su sukladno interpretacijskim metodama pretočile u pitku, dinamičnu, interaktivnu šetnju Bakrom u kojoj su ih vjerno pratili posjetitelji pristigli iz cijelog Kvarnera, ali i iz Zagreba i Slovenije.

Krk turisti turistički rezultati Rekordna predsezona na Kvarneru

- Uspjeh ove ture potvrđuje da je turistička publika željna ovakvih sadržaja te da naš grad uistinu ima niz priča koje vrijedi ispričati kako bi se jednom, konačno, ona industrijska po kojoj je poznat, gurnula u drugi plan. Vesele nas sjajne reakcije poput jednog našeg Bakranina, liječnika koji živi u Zagrebu i zaljubljenika u povijest koji se oduševio načinom na koji su dvije zagrebačke vodičkinje prezentirale i proučile povijest Frankopana i Bakra ili pak slovenske gošće koja je rekla da nije nužno ići u odredišta kao što je Cinque Terre kad je Bakar tako blizu - rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Bakra, Sonja Jelušić Marić najavljujući puno novih turističkih proizvoda temeljenih na interpretaciji prirodne i povijesne baštine kao glavnom adutu turističkog razvoja grada Bakra.

Čišćenje mora i obale u općini Omišalj Omišalj Održana akcija "Čisto more i obala 2018."