Izbornik
Naslovnica Gradovi
Potresi narušili statiku hotela u Novskoj, koji je u procesu rekonstrukcije

Tražit će se obnova hotela Knopp iz temelja, kako bi zgrada bila kvalitetna idućih 100 godina

1/2
Foto: Grad Novska
Grad Novska od Hotela Knopp želi napraviti klaster kulture za razne sadržaje

Nedavnim potresima narušena je i statika zgrade Hotela Knopp u Novskoj, pojavile su se pukotine, a i zbog vremenskih uvjeta došlo je do djelomičnog urušavanja pročelja i unutarnjih zidova. Urušilo se pola zgrade, gornjeg kata i unutrašnjosti.

GRADONAČELNIK SE ODRIĆE SVOJE PLAĆE U KORIST STIPENDIJA Pomaže u školovanju devetero studenata

Treba mijenjati regulativu

odlomljenim dijelovima vidljive su nove raspukline i postoji mogućnost daljnjeg urušavanja. Tihomil Matković, glavni nadzornik i projektant rekonstrukcije i dogradnje, nakon obilaska gradilišta kaže kako je potrebna potpuna i sveobuhvatna obnova, “kako bi osigurali da ovaj dio zaštićene baštine u kvalitetnoj izvedbi i za kvalitetno korištenje za sljedećih 100 godina”. Nastala šteta prijavljena je Ministarstvu kulture, obaviješteni su konzervatori u Sisku. Kako je rekao Marin Piletić, gradonačelnik, radi novog stanja objekta Hotela Knopp, zatražit će se odustajanje od daljnjih konzervatorskih zahvata na zgradi i obnovu od temelja te graditi novu.

– Unatoč svim zakonskim rekonstrukcijama ovakvih trulih zgrada, posebno nakon potresa, u potpunosti treba mijenjati regulativu i postaviti nove modele obnove zaštićenog kulturnog dobra. Sve kako bi se spriječilo da se kulturna dobra obnove, ulože milijuni kuna, a onda nisu funkcionalni i za korištenje – istaknuo je gradonačelnik. O tome što će odgovoriti konzervatori, ovisit će i daljnji radovi na starom Hotelu Knopp ili će morati doći do izmjene glavnog projekta.

U proračunu Kutine nisu zaboravljeni kultura, sport, zdravstvo i socijalna skrb Pomoć umirovljenicima, školarcima, roditeljima gradnja još jednog vrtića, a financirat će se i rad medicinske sestre u hitnoj službi

Završetak radova u 2022.

Inače, Novska je prošle godine krenula u rekonstrukciju i dogradnju postojeće zgrade Hotela Knopp u Zagrebačkoj ulici. Ostaci zdanja desetljećima su propadali, građani su uporno zahtijevali da se nešto uradi sa zgradom posebno što je Hotel Knopp spomenička baština. Građen je u drugoj polovici 19. stoljeća, tijekom vremena mijenjao je namjenu, a rekonstrukcijom i dograđivanjem bit će u funkciji Klastera kulture – za kulturne programe, muzejske i galerijske sadržaje, koncerte, ugostiteljski i restoranski dio i druga okupljanja građana Novske i njihovih gostiju.

Projektna dokumentacija financirana je iz sredstava fondova EU, a Gradsko vijeće Grada Novske usvojilo je model financiranja obnove Hotela Knopp. Investicija je to veća od 33 milijuna kuna. Unatoč novim okolnostima, građevinari kažu da se završetak radova može očekivati do planiranog roka, studenog 2022. godine.