Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
U Vinkovcima održan 23. Sajam zdravlja

Treba inzistirati na više bavljenja sportom, preventivnom korištenju medicinskih usluga...

Foto: Branimir Bradarić
Na Sajmu je sudjelovalo 120 izlagača, a 176 predavača održalo je 106 sati edukacije

Proteklog vikenda u Vinkovcima je održan 23. Sajam zdravlja čija je središnja tema „Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja”, a koji je okupio brojne sudionike iz cijele Hrvatske, ali i inozemstva.

Primanje kod gradonačelnika Sve bolji rezultati kuhara i slastičara

Zdravi grad

Vinkovački Sajam iz godine u godinu raste, a do kojih razina je došao govori i to da je na Sajmu sudjelovalo 120 izlagača, ali i da su organizatori pozvali 176 predavača koji su održali 106 sati edukacije podijeljenih u 14 različitih cjelina. Govoreći o ovogodišnjem Sajmu, koordinatorica Mandica Sanković kazala je da njegova središnja tema ima izuzetan značaj i da je važna za sve nas.

– Kada kažemo za sve nas i za održivi razvitak, onda kažemo i za život, i kvalitetu i kvantitetu. Naime, ulažući u znanje i obrazovanje naše najmlađe populacije zapravo stvaramo preduvjete za održivi razvitak i kvalitetu života odraslih – rekla je Sanković dodajući kako su i ovogodišnji Sajam organizirali Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova.

Nacionalna koordinatorica Mreže zdravih gradova Selma Šogorić istaknula je da je Sajam sjajna prilika da se kroz njegove brojne aktivnost pokaže koliki je značaj ranog razvoja djece.

Suradnja Centra za socijalnu skrb i Centra za nestalu djecu Prvi poludnevni boravak za rizičnu djecu i mlade

– Znači, ono što UNICEF stalno govori: prve tri su važne. Najvažnije su! Mi danas u Hrvatskoj imamo 30 posto rizične djece od kojih je 10 posto neurorizičnih i taj se broj povećava. Imamo i 20 posto djece u riziku od siromaštva što su velike brojke. Moramo svi zajedno raditi da preduhitrimo problem – rekla je Šogorić.

Pojasnila je i na to da epitet Zdravi grad ne znači nikakvu medalju za hrabrost, nego je to politička predanost gradske uprave i Gradskog vijeća zdravlju, da se svi zajedno angažiraju kako bi se unaprijedilo zdravstveno stanje građana.

– Mi se trudimo biti zdravi grad, ali zdravi grad ne znači samo napraviti sajam, nego živjeti tako cijele godine. Mislim da trebamo inzistirati na tome da se naši građani više bave sportom i rekreacijom, da više preventivno koriste medicinske usluge i žive na način koji će pridonijeti njihovom zdravlju kako bismo bili i zdravije društvo, te tako doprinosili svome gradu, ali i sami sebi jer znamo da zdravlje nema cijenu. Uvijek nam to mora biti negdje na pameti jer današnji način života čini nas sigurno izloženijim različitim bolestima – rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je i otvorio ovogodišnji Sajam zdravlja.

Nakon uklanjanja bolesnih stabala nastavljeno uređivanje parka Obnova gradskog parka u baroknoj gradskoj jezgri Vinkovaca bit će gotova do srpnja

Simpozij novinarstva

U okviru sajma, a u nizu popratnih događanja, održan je i drugi Simpozij novinarstva na kojem je bilo riječi o 25 godina rada Vinkovačke televizije kao i o odnosu medija i djece što je prezentirala Agencija za elektroničke medije. Govorilo se i o mentalnom zdravlju novinara. 

Priznanje Rimski dani osvojili prestižnu međunarodnu nagradu Plautilla