Izbornik
Naslovnica Gradovi Zadar
Besplatno odlaganje otpada

Treće reciklažno dvorište u Zadru počelo s radom

Reciklažno dvorište u Gaženici
Foto: Grad Zadar
U reciklažno dvorište građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore...

Od danas s radom započinje reciklažno dvorište u Gaženici, treće po redu reciklažno dvorište u Zadru. Troškovi opremanja i izgradnje iznosili su 1.756.599,95 kuna s PDV-om što je 80 % sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. RD Gaženica dano je na upravljanje TD Čistoća d.o.o. Zadar..

U reciklažno dvorište građani Zadra mogu potpuno besplatno donijeti i odložiti problematični otpad, papir, metal, staklo, plastiku, tekstil, glomazni otpad, ulja i masti, boje, deterdžente, lijekove, baterije i akumulatore, električni i elektronički (EE) otpad te građevinski otpad iz kućanstva i dr.

- Grad Zadar je, s obzirom na broj stanovnika, dužan osigurati funkcioniranje najmanje tri reciklažna dvorišta. Trenutno je u funkciji reciklažno dvorište na odlagalištu Diklo u zapadnom dijelu grada, potom mobilno reciklažno dvorište kojim je obuhvaćen središnji dio grada te je izgradnjom i stavljanjem u funkciju reciklažnog dvorišta Gaženica obuhvaćen i istočni dio grada. Ovime je Grad Zadar ispunio zakonsku obvezu osiguranja reciklažnih dvorišta - kažu iz Grada Zadra.

Grad također poduzima razne aktivnosti oko edukacije građana o potrebi recikliranja otpada, te se stoga pozivaju svi građani da u što većoj mjeri odvajaju otpad u svojim kućanstvima te izdvoje sav reciklabilni otpad i odlože ga u primjerene spremnike kako bi u konačnici stvorili što manje otpada za odlaganje na odlagalištu.