Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Nepravomoćna presuda

Trgovački sud: država mora platiti dug za Gimnaziju, i to s kamatama

Gimnazija Fran Galović
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell/Ilustracija
Isplata novca prekinuta je u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, kad je zaključeno da su sporazumi sklopljeni bez svih suglasnosti

– Moram reći da mi je izuzetno drago što je barem sud, kad već Andrej Plenković i HDZ ne vide potrebu ulaganja u obrazovanje i poticanje općina, gradova i županija da ulažu u obrazovanje, rekao da bi se to u ovoj zemlji trebalo raditi. Ta presuda znači nam financijsku injekciju jer smo mi na ta sredstva stalno računali, a nikako da ih počnemo dobivati. Vjerujem da to može donijeti i određene zaokrete u glavama kada je riječ o daljnjem razvoju obrazovanja i obrazovne infrastrukture u ovoj zemlji – kaže koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić, zadovoljan nepravomoćnom presudom Trgovačkog suda u Varaždinu kojom se država obvezuje vratiti dug Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici.

Opća bolnica u Koprivnici Ulaganja u najveću zdravstvenu ustanovu U bolnicu stiže oprema vrijedna 13 milijuna kuna, od siječnja radi i MR

Javno privatno partnerstvo

Oni su tužbu podigli nakon što je država jednostrano 2016. raskinula ugovore o pokrivanju 55 posto troškova za školske objekte izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva. U slučaju Koprivnice, riječ je o Gimnaziji “Fran Galović”, čija je nova zgrada otvorena 2007. godine u nazočnosti tadašnje premijerke Jadranke Kosor. Za izgradnju gimnazije i dvorane Grad je osigurao građevinsko zemljište površine oko 24.000 četvornih metara i financirao projektnu dokumentaciju, oslobodivši ujedno investitora plaćanja komunalnog doprinosa. Gradonačelnik Mišel Jakšić i Radimir Čačić, župan Varaždinske županije koja je također oštećena, na konferenciji za novinare u ožujku upozorili su na neispunjavanje sporazuma sklopljenog s Vladom iz 2013., prema kojem je država trebala preuzeti financiranje projekata JPP-a. Jakšić je tada rekao da je Vlada povlačenjem iz sporazuma oštetila Grad za otprilike četiri milijuna kuna. Inače, sporazumi su povučeni u vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, kad je zaključeno da su sklopljeni bez svih potrebnih suglasnosti od strane države, te da Vlada 2013. godine nije osigurala trajno rješenje o sufinanciranju troškova, niti su za to stvoreni zakonski okviri.

Mirno rješenje nije prošlo

Projekt JPP-a prije 12 godina pokrenuo je brojne investicije u Podravini, Prigorju i Varaždinskoj županiji. Projekt se trebao nastaviti izgradnjom Obrtničke školu u Koprivnici i Osnovne škole u gradskoj četvrti Podolice, no od toga zasad nema ništa. Trgovački sud u Varaždinu sad je presudio da država Županiji mora vrati milijun kuna, a Gradu oko pola milijuna kuna. No u tijeku su još dva sudska postupka teška oko deset milijuna kuna, koliko Županija i Grad zajedno potražuju od države. Mirno rješenje spora, na koje su pristali, nije prošlo u Državnom odvjetništvu koje zastupa državu.

Gradsko vijeće Koprivnice Gradsko vijeće Podrška akciji "Mali korak za veliki start"