Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Bjelovar

Trodnevni hackathon za IT-jevce – timovi će raditi na dva projekta

storyeditor/2024-09-13/FB_IMG_1726211526695.jpg
Foto: Bjelovar Hackathon će tako pružiti priliku studentima i mladim stručnjacima da sudjeluju u rješavanju stvarnih izazova, uz podršku mentora iz različitih područja IT industrije
Svaki tim mora imati minimalno troje, a maksimalno petero sudionika, s važnim uvjetom da tim mora uključivati najmanje dva studenta, rekla je direktorica Tehnološkog parka Bjelovar Dajana Vukmanić

Tehnološki park Bjelovar d.o.o. u suradnji s Gradom Bjelovarom i Veleučilištem u Bjelovaru organizira uzbudljivo trodnevno natjecanje za IT stručnjake pod nazivom B:IT.hack. Ovo događanje, koje će se održati od 18. do 20. listopada, okupit će brojne IT entuzijaste i profesionalce u timskom nadmetanju u izradi inovativnih digitalnih rješenja.

Prijave već krenule

Riječ je o hackathonu koji, osim što potiče razvoj IT sektora, donosi i izdašne novčane nagrade za najbolje timove. Natjecatelji će imati priliku osvojiti ukupno 10.000 eura, što dodatno podiže važnost i atraktivnost ovog događaja.

Gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak s entuzijazmom je najavio hackathon kao ključni korak u daljnjem pozicioniranju Bjelovara kao središta IT inovacija i razvoja.

– Ovo je odlična prilika za sve mlade, ali i već afirmirane IT stručnjake da pokažu svoje znanje i sposobnosti. Naš je cilj promovirati Bjelovar kao grad koji ulaže u IT sektor, jer je to grana gospodarstva koja ima golem potencijal u našoj zajednici. Naša želja je da upravo mlade generacije usmjerimo prema tehnološkim inovacijama i pomognemo im da kroz svoj rad doprinesu razvoju grada - istaknuo je gradonačelnik Hrebak.

Bjelovar, koji se već dokazao kao mjesto snažnog IT razvoja, nastoji se kroz ovaj projekt dodatno brendirati kao grad koji pruža mogućnosti za mlade stručnjake u tehnološkom sektoru. Direktorica Tehnološkog parka Bjelovar, Dajana Vukmanić, istaknula je kako su prijave za hackathon počele već 10. rujna, a traju do 10. listopada.

– Natjecanje će se održati od 18. do 20. listopada, a prijave se zaprimaju putem službene stranice B:IT.hack. Svaki tim mora imati minimalno troje, a maksimalno petero sudionika, s važnim uvjetom da tim mora uključivati najmanje dva studenta. Cilj ovog hackathona nije samo razvoj digitalnih rješenja, već i povezivanje akademske zajednice s realnim sektorom – pojasnila je Vukmanić.

Hackathon će tako pružiti priliku studentima i mladim stručnjacima da sudjeluju u rješavanju stvarnih izazova, uz podršku mentora iz različitih područja IT industrije. Osim glavnog natjecateljskog dijela, program hackathona uključuje i dodatne aktivnosti poput dječjeg kutka koji će se održati u subotu 19. listopada, te panel-rasprave u nedjelju 20. listopada na temu digitalizacije u javnom i privatnom sektoru.

Pobjednički tim osvojit će 5000 eura, drugoplasirani tim 3000 eura, dok će trećeplasirani tim dobiti 2000 eura. Ove vrijedne nagrade motivirat će natjecatelje da daju sve od sebe i ponude inovativna rješenja za zadatke koji će biti postavljeni pred njih.

Zadaci na natjecanju

Viši predavač i voditelj studija računarstva na Veleučilištu u Bjelovaru Tomislav Adamović pojasnio je što natjecatelje očekuje na hackathonu.

– Timovi će raditi na dva projekta. Prvi projekt uključuje izradu aplikacije za vođenje evidencije prilikom iznajmljivanja mjesnih domova u Gradu Bjelovaru, dok će drugi projekt biti usmjeren na izradu aplikacije za Gradski muzej, koja će funkcionirati kao digitalni vremeplov. Posebna pozornost u ovom projektu bit će posvećena dizajnu i korisničkom iskustvu – objasnio je Adamović.

storyeditor/2024-09-06/bj_a_koncert.jpg Ove godine očekujem da će biti još bolje, kazala je Hrpalo Zbrda Zdola festival ove godine u Radićevu parku u srcu Bjelovara storyeditor/2024-08-30/FB_IMG_1725018725161.jpg Obrada pristiglih ponuda trajat će oko dva mjeseca Terme Bjelovar na korak do realizacije – stigle su četiri ponude storyeditor/2024-08-30/FB_IMG_1725018662842.jpg Vrijednost projekta je 1,035.980,35 eura Narodna knjižnica ide u energetsku obnovu i modernizaciju prostora