Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Ove godine očekujem da će biti još bolje, kazala je Hrpalo

Zbrda Zdola festival ove godine u Radićevu parku u srcu Bjelovara

storyeditor/2024-09-06/bj_a_koncert.jpg
1/3
Foto: Bjelovar Ivana Hrpalo, direktorica festivala, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog nastavka ovog uspješnog projekta, koji podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Bjelovar i Turistička zajednica
Jedna od posebnosti festivala je street art projekt koji će se održati paralelno s festivalom, od 10. do 18. rujna. Pavle Tandara, umjetnički direktor 43Jam, najavio je dolazak 26 grafitera i muralista iz cijele Europe

Bjelovar će od 13. do 15. rujna 2024. ponovno postati središte rock-kulture u Hrvatskoj zahvaljujući drugom izdanju "Zbrda Zdola" festivala. Festival organizira Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar (CUK), a donosi tri dana vrhunske glazbe, bogat popratni program i nezaboravnu atmosferu koja će oduševiti sve generacije. Ivana Hrpalo, direktorica festivala, izrazila je veliko zadovoljstvo zbog nastavka ovog uspješnog projekta, koji podržavaju Ministarstvo kulture, Grad Bjelovar i Turistička zajednica.

– Jako sam sretna što "Zbrda Zdola" dobiva svoj nastavak. Prošle godine cilj nam je bio proširiti glazbenu scenu u gradu, a mislim da smo u tome uspjeli. Ove godine očekujem da će biti još bolje – kazala je Hrpalo.

Tri dana odlične svirke

Prošlogodišnji festival trajao je dva dana, no ovogodišnje izdanje bit će bogatije, trajat će tri dana, od petka 13. do nedjelje 15. rujna, svaki dan od 16 sati. Osim što je produžen, festival se ove godine održava na novoj, jedinstvenoj lokaciji – u Radićevu parku, jednom od najvećih i najljepših parkova u centru Bjelovara. Ovaj prekrasni park, prvi put korišten za ovakvo događanje, stvorit će poseban šarm i jedinstvenu atmosferu, spajajući prirodnu ljepotu s energijom rock-glazbe.

Line-up festivala posebno je impresivan ove godine, zahvaljujući velikom interesu glazbenih sastava iz cijele regije koji su prepoznali potencijal i energiju festivala. U petak će nastupiti varaždinski bend Kranksi, zatim TV Eye, Zoster te bjelovarski Karabin. Subotnji program uključuje Morrison Hotel, Septicu i novosadski Atheist Rap. Nedjelja je rezervirana za domaće bjelovarske izvođače: Fyu, Hotel Korzo i Petar Punk. Raznolikost i kvaliteta izvođača čine "Zbrda Zdola" nezaobilaznim događajem za sve ljubitelje rock-glazbe u Hrvatskoj.

Line-up festivala posebno je impresivan ove godine, zahvaljujući velikom interesu glazbenih sastava iz cijele regije
Foto: Bjelovar Line-up festivala posebno je impresivan ove godine, zahvaljujući velikom interesu glazbenih sastava iz cijele regije

Osim glazbenog programa, festival nudi bogat popratni sadržaj koji obogaćuje cjelokupno iskustvo posjetitelja. Ove godine festival će ugostiti sajam supkulture na kojem će izlagati mnogi lokalni i regionalni umjetnici. Posebno se ističu Crni Turmalin, INANA te Croatian Traditional Tattoos. Ivana Hrpalo istaknula je važnost lokalnih umjetnika koji se svojim kreativnim radom uključuju u festival, posebno naglasivši suradnju s Evom Balažin, koja predstavlja tradicionalne tetovaže te bjelovarsku dizajnericu Selenu Gazdu.

Jedna od posebnosti festivala je street art projekt koji će se održati paralelno s festivalom, od 10. do 18. rujna. Pavle Tandara, umjetnički direktor 43Jam, najavio je dolazak 26 grafitera i muralista iz cijele Europe, uključujući Italiju, Švicarsku, Njemačku, Englesku, Bosnu i Hercegovinu, Sloveniju, Hrvatsku i Srbiju.

– Ove godine grafiteri će oslikavati pročelje Đačkog doma, zid Erste banke i jedno stubište u centru grada te dvoranu I. osnovne škole. Njihov rad počinje nešto ranije, prije samog festivala, i trajat će do 18. rujna kako bi imali dovoljno vremena za oslikavanje – objasnio je Tandara.

Kreativni programi

Ivana Hrpalo naglasila je važnost poticanja kreativnosti u lokalnoj zajednici, osobito među mladima. Festival, osim što okuplja ljubitelje rock-glazbe, pruža priliku lokalnim umjetnicima i bendovima da se izraze i promoviraju svoj rad.

– Naš grad možda nema toliko prilika za rock-glazbu, ali ovim festivalom želimo potaknuti ljude da u svoje slobodno vrijeme izražavaju svoju kreativnost. Nadam se da će kroz ovo događanje mnogi prepoznati što vole i možda se time nastave baviti – dodala je Hrpalo.

Među onima koji su se s velikim entuzijazmom uključili u organizaciju festivala su i brojni volonteri. Jelena Nekvapil, volonterka festivala, kazala je kako su ove godine uspjeli privući mnogo mladih ljudi koji žele sudjelovati u organizaciji.

– Drago mi je što je festival dobio svoj nastavak jer mislim da je to sjajna priča za Bjelovar. Posebno mi je drago što se ove godine priključilo mnogo volontera. Ovo je odskočna daska za bendove, ali i za sve nas, stječemo vrijedna iskustva – istaknula je Nekvapil.

Svi su pozvani da posjete Bjelovar u rujnu i završe ljeto u velikom stilu, uživajući u vrhunskim koncertima, kreativnom programu i nezaboravnoj atmosferi "Zbrda Zdola" festivala. Ovo je prilika za sve ljubitelje rocka da postanu dijelom jedinstvene rock-avanture u srcu Bjelovara!

storyeditor/2024-09-06/biljeznice_B.png Za bilježnice izdvojeno je 29.900 eura, od čega su sponzori osigurali 25.300 eura Grad s partnerima osigurao 35.000 bilježnica za učenike osnovnih škola storyeditor/2024-09-07/Skate_park.jpeg Nova vozna površina Proširen skate park u naselju Vijuš storyeditor/2024-09-05/slika-0702.jpg Uređena je većina vrtićkih objekata, a izgrađen je novi objekt vrtića Ljubica Zbog velike potražnje počeli radovi na proširenju vrtića Šibenski tići