Izbornik
Naslovnica Gradovi Našice
Našice

Trojica branitelja dala su živote, a bolnica je radila u nemogućim uvjetima

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju "Uskrsla Hrvatska" počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su prvo djeca, udovice i roditelji poginulih branitelja
Foto: Našice
Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju "Uskrsla Hrvatska" počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su prvo djeca, udovice i roditelji poginulih branitelja

Svečanim programom obilježen je 21. rujna – Dan pobjede nad tzv. JNA u Našicama i Dan hrvatskih branitelja Grada Našica. Okupljeni su se prisjetili događaja od prije 32 godine, dana oslobođenja i pobjede koja je prethodila velikoj hrvatskoj pobjedi, kao i današnjoj slobodnoj Hrvatskoj.

Prvo obitelji branitelja

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju "Uskrsla Hrvatska" počast svim poginulim našičkim i hrvatskim braniteljima odali su prvo djeca, udovice i roditelji poginulih branitelja, zatim izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića – saborski zastupnik Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda general Josip Lucić uz izaslanika ministra obrane Marija Banožića i voditelja Područnog odjela za poslove obrane Osijek Dalibora Bajčija te izaslanik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić.
Izaslanstvo Grada Našica predstavljali su gradonačelnik Krešimir Kašuba, dopredsjednica Gradskog vijeća Branka Baksa i počasni građanin Grada Našica Vladimir Šeks, a vijenac su u ime Općine Podgorač položili načelnik Goran Đanić i vijećnik općinskog vijeća Tomislav Moguš te je u ime ravnatelja policije i načelnika PU osječko-baranjske načelnik Policijske postaje Našice Ivica Bukvić položio svijeću za sve branitelje.

Vijence i svijeće položile su i brojne udruge proistekle iz Domovinskog rata, članovi Gradskog povjerenstva za branitelje, vijećnici Gradskog vijeća Grada Našica, predstavnici političkih stranaka, udruga i ostali.

Požari i razaranje

– Čast mi je pozdraviti vas danas ispred "Uskrsle Hrvatske" i zahvaliti vam na dolasku kada obilježavamo ovaj veliki datum u povijesti Našica. Tada su, prije 32 godine, izvršena velika razaranja na ovom području, a hrvatski branitelj su najzaslužniji što danas živimo u slobodnim Našicama i slobodnoj Republici Hrvatskoj. Branko Glavaš, Slavko Marod i Antun Sertić dali su ono najvrednije što su imali, a to su vlastiti životi. Šesnaest hrvatskih branitelja je ranjeno. Organizirane postrojbe Zbora narodne garde, MUP-a, narodne zaštite, civilne zaštite branile su se Našice, ali i naši vatrogasci koji su pod paljbom gasili požare uzrokovane tim razaranjima. Naša ratna bolnica radila je u nemogućim uvjetima. Dužni smo se, pogotovo na ove dane, sjetiti i odati počast tim ljudima. Također, danas se moramo sjetiti i odati počast našem prijatelju, čovjeku koji je puno napravio za Našice i koji je dao veliki dio sebe, doktora Hrvoja Šimića. Grad Našice imao je velike ljude i imat će velike ljude. Zato se grad razvija, zato imamo kvalitetu života i moramo im biti posebno zahvali na svemu učinjenom. Hvala vam svima što ste danas došli odati počast velikim ljudima našega grada – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Centar za starije osobe POTPISAN UGOVOR U Našicama će se graditi Centar za starije osobe DVD Mačkovec Našički Markovac Našički Svečana lenta za 100. rođendan DVD-a Investicija je koštala 1,440.000 eura, a najveći dio sredstava, 85 posto, financiran je iz fondova EU Uskoro počinje preseljenje knjižničnog materijala Jedinstvena Vila Gröger dobila je uporabnu dozvolu