Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
SPORT

Tužan početak godine uz oproštaj od dvojice legendi

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
U velikoj vijećnici Grada Bjelovara danas u podne održana je komemoracija 2. siječnja za preminulog Stjepana Ivanića – brigadira HV-a i zapovjednika 105. brigade od njezina ustroja do završetka ratnog puta.

S prvim danima ove godine bjelovarski su kraj u razmaku od 24 sata napustile dvije legende, 88-godišnji sportaš Zvonimir Iveković i 78-godišnji ratni zapovjednik Stjepan Ivanić.

Od mladosti uz atletiku

Zvonimir Iveković rođen je 1935. godine, a u atletiku, koja ga je pratila čitav život, zaljubio se još u mladim danima. U tom je sportu bio više od 70 godina kao natjecatelj, trener, sudac. Bio je jedan od ponajboljih atletičara svoga vremena s reprezentativnim nastupima na kojima je s ponosom predstavljao svoj grad i svoju zemlju. Kao trener, kako ga pamte brojni naraštaji, usmjeravao je mlade na sportski put, a tako je stvorio i 36 reprezentativaca s više od 90 nastupa za državu. Pod njegovim trenerskim vodstvom u Atletskom klubu Bjelovar oboreno je 15 hrvatskih rekorda, a s državnih prvenstava u Bjelovar je doneseno više od 500 medalja, od čega je čak 151 zlatna. Treba spomenuti i da je sredinom 70-ih godina prošloga stoljeća bio kondicijski trener tadašnjem uspješnom Rukometnom klubu “Partizan”. Osim djelovanja u Bjelovaru i AK Bjelovar, svojim djelovanjem u tijelima Hrvatskog atletskog saveza Zvonimir Iveković bio je i bitan čimbenik hrvatske atletike. Bio je član Izvršnog odbora, Stručne komisije i dugogodišnji predsjednik Natjecateljske komisije, predsjednik Zbora atletskih trenera, a bio je i predsjednik Hrvatske atletske lige sjever. Dugi niz godina bio je istaknuti atletski sudac i Tehnički delegat HAS-a. Hrvatski atletski savez dodijelio mu je i nagradu za “Izniman doprinos razvoju hrvatske atletike” za životno djelo.

Kako bi na svemu zahvalili Zvonimiru Ivekoviću, na komemoraciji održanoj prošli tjedan u gradskoj vijećnici obratili su se i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, glavni izbornik Hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić, predsjednik Hrvatske atletske lige sjever Mario Dobša te predsjednik Atletskog kluba Bjelovar Nikola Kovaček. Čovjek koji je bio sinonim za bjelovarsku atletiku preminuo je 3. siječnja u 88. godini. Pokopan je 5. siječnja na groblju sv. Andrije u Bjelovaru.

U velikoj vijećnici Grada Bjelovara danas u podne održana je komemoracija 2. siječnja za preminulog Stjepana Ivanića – brigadira HV-a i zapovjednika 105. brigade od njezina ustroja do završetka ratnog puta.

Omiljen i skroman

– Stjepan Ivanić bio je legenda, živio je kao legenda i ostat će legenda kod svojih podređenih suboraca i kod svojih nadređenih u hijerarhiji zapovijedanja HV-a. Bio je omiljen kod svih koji su ga poznavali i cijenili zbog njegove skromnosti, ljudskosti, jednostavnosti, odlučnosti, mirnoće, staloženosti i znanja vojnih vještina koje je znalački koristio tijekom Domovinskog rata kao zapovjednik 105. brigade HV-a – naveo je ratni zapovjednik kriznog štaba Jure Šimić.

Za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju potkraj lanjskog studenog predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović odlikovao je Ivanića Redom bana Jelačića za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama OS RH te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju.

– Čast mi je, makar i s velikim zakašnjenjem, dodijeliti vam odlikovanje Republike Hrvatske za ono što ste učinili za našu zemlju, za našu vojsku i za našu slobodu, prije trideset godina – rekao je tada predsjednik.•