Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Jaskanac Ivan Puškarić i kolege biciklisti pred putovanjem života

U 12 dana planiraju prijeći 3100 kilometara za teško oboljelu djecu

1/2
Foto: Lukša Marotti
Želim motivirati i ostale da se pridruže akciji i doniraju, koliko god mogu, novac za udrugu Krijesnica, kaže I. Puškarić koji će na put krenuti 15. kolovoza

– Ideja o putovanju biciklom granicom oko Hrvatske sinula mi je još 15. kolovoza prošle godine, kad sam vozio utrku Everesting na Poljanicama. Putovanje oko Hrvatske zamislio sam tako da ga biciklom prijeđem u 12 etapa, odnosno u 12 dana. Hrvatsku ću obići uz granicu, što u konačnici znači 3100 kilometara s preko 30.000 metara uspona – kaže nam Ivan Puškarić iz Jastrebarskog, pred kojim je avantura s humanitarnom notom. Putovanje o kojem govori posvetio je udruzi Krijesnica.

U jaskanskim projektima je više od 200 milijuna kuna europskog novca Obnova dvorca Erdödy može početi: iz EU stiže 50 milijuna kn

Za oboljelu djecu

– Odlučio sam tu vožnju posvetiti djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima koje u to vrijeme prolaze kroz teške trenutke. Naime, došao sam do podatka da u Hrvatskoj od malignih bolesti svaki drugi dan oboli jedno dijete, što je strašno. I osobno poznajem više obitelji koje su imali bolesno dijete, i znam kroz što su sve prolazili i kakva je to borba. Želim motivirati i ostale da se pridruže akciji i doniraju, koliko god mogu, novac za udrugu Krijesnica koja se brine za djecu i njihove obitelji. Preko stranice "Čini pravu stvar" otvoren je izazov "Pedalom za Krijesnice – powered by TIA mobiteli", pa svatko tko želi može pomoći – kaže Puškarić koji nije profesionalni biciklist.

Radi u jednom logističkom centru u Jastrebarskom. Njegovo društvo je vikendom znalo odlaziti na izlete, a neki od njih su sudjelovali na biciklističkim utrkama, pa je odlučio i on kupiti bicikl.

– Vozim gotovo svaki dan, koliko uhvatim vremena, i pokušavam odvoziti najmanje 300 kilometara tjedno – otkriva.

Završavaju se brojni projekti kojima ne smeta ni kriza uzrokovana epidemijom Gradi se moderan rotor, polažu se cijevi i asfaltiraju prometnice

Poziv zainteresiranima

Mislio je da će na putovanje najavljeno za 15. kolovoza ići sam, no počeo je primati upite zainteresiranih.

– Pokraj mene, uz logističku podršku, na svojim biciklima bit će i Marko Kos te Marko Deša. Njima je, kao i meni, ovaj projekt sa sportske strane velik izazov koji ima samo jedan rezultat, a to je pomoć djeci koji koriste usluge udruge Krijesnica – napominje.

Poziva ljude da ih prate na web-stranicama sportskog kluba Tilček Team iz Jastrebarskog, čiji je član, pa i da im se pridruže u dionicama vožnje. Zahvaljuje svim sponzorima i donatorima, kao i Gradu Jastrebarskom.