Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić o velikim projektima i planovima u 2023.

U 2022. pokrenuta je aglomeracija, gradi se dječji vrtić u Kutini...

Zlatko Babić
Foto: Kutina
Gradonačelnik Zlatko Babić: Na početku ove godine reorganizacijom sustava javne rasvjete ostvarili smo određene uštede te će Grad Kutina i dalje nastojati smislenim rješenjima voditi briga o prihodima, ali i rashodima kako bi oni bili uravnoteženi i na zadovoljstvo građana

Godina na izmaku bila je također burna godina kad je riječ o gospodarstvu, a to pogotovo vrijedi za kutinsko područje s obzirom na tamošnju uzdanicu – Petrokemiju. S gradonačelnikom Kutine Zlatkom Babićem razgovaramo o podvlačenju računa za ovu godinu te najavljujemo projekte i planove u 2023.

Kakva je 2022. godina bila za Grad Kutinu? Jeste li zadovoljni učinjenim?

Čini mi se da je svaka godina izazovnija od prethodne, a unatoč nadi da nam slijedi stabilizacija situacije nakon koronakrize, 2022. donijela je izazove u smislu sigurnosti, energenata i poskupljenja na gotovo svim poljima. S obzirom na sve, mogu reći da nisam nezadovoljan, no dakako mogli smo i više u datom trenutku iako su nas najviše sputavale okolnosti na koje zasigurno nismo mogli utjecati. Ponajprije mislim na snažan rast materijalnih troškova, u prvom redu troškova građevinskih radova i troškova energenata. Što se tiče škola i vrtića, uz trošak energenata snažno je porastao i trošak prehrane djece, na što je Grad reagirao dodatnim subvencioniranjem kako bi smanjio opterećenje roditelja. Kada gledamo prihodovnu stranu proračuna, ona je isto tako bila pod znatnim pritiskom. S jedne strane izostao je rast prihoda od poreza na dohodak, a Grad se istodobno odrekao i svojih prihoda od poreza na tvrtku, na korištenje javnih površina i potrošnju te uz to oslobodio poduzetnike plaćanja dijela komunalnih doprinosa i naknada kako bi lakše podnijeli koronakrizu. Isto tako, nastavljeni su najvažniji projekti u Kutini, izdvojili smo sredstva za učenike, umirovljenike, poduzetnike i obrtnike te smo održali najvažnije manifestacije kako bi ipak uljepšali djeci, ali i odraslima boravak u našem gradu i predstavili im eno i gastro ponudu koja je na zavidnom nivou, bilo da se radi o šrkletu ili moslavačkim specijalitetima.

Koje biste projekte izdvojili u 2022. godini?

Godina 2022. bila je u znaku realizacije velikih projekata, bilo po samoj izvedbi i tehničkim karakteristikama određenih radova, bilo po njihovoj vrijednosti. U projektu Aglomeracija Kutina radovi se odvijaju na iznimno velikom području, radi se u prigradskim, ali i gradskim naseljima, mijenjaju se vodovodne i kanalizacijske instalacije te postavljaju nove. Ove je godine počela i gradnja dječjeg vrtića u Kutini te se nadam da će se i nastaviti u što kraćem roku. Sagrađen je most preko Kutinice kako bi s POS-ovom zgradom na Trgu dr. Franje Tuđmana koja se gradi za mlade obitelji i hrvatske ratne vojne invalide tvorila funkcionalnu cjelinu te kako bi se unaprijedio sadržaj centra Kutine. U sklopu Urbanog sportskog parka nakon gradnje pumptrack poligona, sagradili smo prvi dio skate parka, na području Regionalnog parka Moslavačka gora pokrenuli smo niz projekata, uredili smo i opremili Poučnu stazu Crkveni jarak te je u tijeku izrada projektne dokumentacije za gradnju interpretacijskog i GEO centra Moslavačke gore kao glavnog ulaza u budući GEO park.

Što se sprema u 2023., koji su glavni projekti i novosti?

U 2023. godini nastavit ćemo ulagati u gradnju u vrijednosti od 5 milijuna kuna od kojih će ŽUC sufinancirati 1 milijun, u rekonstrukciju šumskih prometnica, za koju dobivamo 6 milijuna kuna iz EU fonda te rekonstrukciju doma Husain vlastitim sredstvima u iznosu od 600.000 kn.

Isto tako planiramo i rekonstrukciju društvenog doma u Repušnici u iznosu od 9,2 milijuna, pristupnu cestu PZK III u vrijednosti od 5,5 milijuna, nabavu posuda za prikupljanje otpada što vrijedi 1 milijun kn, obnovu javne rasvjete, odnosno postavljanje LED rasvjete za 9 milijuna kn, rekonstrukciju Kolodvorske ulice II dio za 0,8 milijuna kn, gradnju javne rasvjete na šetnici uz Kutinicu za 0,6 milijuna kn, nogostup u Dalmatinskoj ulici za 0,15 milijuna kn, sanaciju divlje deponije u Romskom naselju za 1 milijun kn te izradu elaborata i studija za geotermalnu energiju što vrijedi 1,3 milijuna kuna. Uz navedeno, u pripremi je projekt gradnje bazenskog kompleksa Kutina ukupne vrijednosti 110 milijuna kn, uvođenje širokopojasnog pristupa internetu ukupne vrijednosti 104 milijuna kn, uvođenje jednosmjenskog rada u osnovnim školama ukupne vrijednosti 15 milijuna kn, ugradnja sunčanih elektrana na javne zgrade ukupne vrijednosti 6 milijuna kn te izrada tehničko-projektne dokumentacije za Urbanu mrežu zelenu infrastrukture čija je ukupna vrijednost gotovo 2 milijuna kn.

Vidimo da ima problema zbog visokih troškova energenata i inflacije. Hoće li se to i kako odraziti na životni i komunalni standard Kutinčana?

Početkom ove godine reorganizacijom sustava javne rasvjete ostvarili smo određene uštede te će Grad Kutina i dalje nastojati smislenim rješenjima voditi brigu o prihodima, ali i rashodima Grada kako bi oni bili uravnoteženi i na zadovoljstvo građana. Uz sve navedeno, sav trud koji ulažemo kako u projekte tako i u realizaciju brojnih mjera kako bi kvaliteta života građana Kutine rasla, a ne samo stagnirala, nadam se iskreno da se trenutačna situacija neće odraziti na sugrađane ili da posljedice barem neće biti teške. U novoj 2023. godini nadam se da će naše manifestacije privući sve više posjetitelja i iz šire regije, da će i Kutinčani prepoznati sve što grad nudi te se i aktivnije uključiti u rad udruga i klubova te tako pridonijeti našem gradu. Kutina zaista može ponuditi toliko toga, nalazimo se na području Lonjskog polja i Moslavačke gore, mladim poduzetnicima nastojimo dati vjetar u leđa, a uz sve to zaista mislim da zajedničkim radom možemo postići puno više za Kutinu, a najviše za naše mlade i djecu.

Gradonačelnik i predsjednica DGV-a Kutina u posjetu Udruzi OSI Kutina Udruga OSI jedna je od najaktivnijih gradskih udruga Potpisani ugovori za zapošljavanje i samozapošljavanje s poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima Uz gradsku pomoć 37 novozaposlenih u Kutini Blagdanski program Zimska čarolija u Kutini od 9. prosinca do 8. siječnja