Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
Intervju s Damirom Mandićem, gradonačelnikom Karlovca

U 2023. završit ćemo velike komunalne projekte, graditi novu poslovnu zonu, vrtiće...

Foto: Karlovac
Damir Mandić: Najveći dio velikih projekata bez novca iz Europske unije ne bismo mogli ostvarili

Krajem 2022. godine razgovarali smo s gradonačelnikom Karlovca Damirom Mandićem, koji je sumirao sve projekte što su u 2022. godini pokrenuti u gradu na četiri rijeke, vrijedni milijune eura i koji su grad pretvorili u veliko gradilište te bi Karlovčanima, kada budu završeni, trebali osigurati kudikamo bolji i kvalitetniji komunalni standard.

Osim obnove vodovodne i kanalizacijske mreže, prijeko potrebne rekonstrukcije vrelovodne mreže, što će osigurati kvalitetnije grijanje, tu je i gradnja sustava obrane od poplava, uređenje prometnica, a ove je godine počela i obnova kultne zgrade kina Edison, prvog objekta koji je na ovim prostorima sagrađen za potrebe kina, te uskoro i Hrvatskog doma, gdje su generacije Karlovčana izlazile, družile se, zaljubljivale. Obje zgrade, koje imaju veliku kulturnu i povijesnu vrijednost, godinama su zbog dotrajalosti bile zatvorene i čekale obnovu.

U kojoj su fazi veliki infrastrukturni projekti koji su Karlovac u 2022. pretvorili u veliko gradilište?

U 2023. privodimo kraju velike projekte rekonstrukcija i počinjemo novi zamah razvoja našega grada. Godine 2022. započet je najveći infrastrukturni projekt Aglomeracija Karlovac – Duga Resa koji će zbog opsega i veličine zahvata u više dijelova grada trajati do kraja 2023. godine, a s obzirom na zahtjevnost radova, moguće je i produženje rokova. Radi se komunalna infrastruktura na osam lokacija u gradu: oborinska odvodnja, plinska i toplinska mreža, elektro i telekomunikacijske instalacije te ceste i nogostupi. Godine 2022. počeo je i projekt uređenja komunalne infrastrukture u Zvijezdi koji će sigurno trajati dvije godine. Vrijednost projekta koji financijski snosi Grad Karlovac je gotovo 13 milijuna eura. Godine 2022. počeo je i projekt rekonstrukcije vrelovodne mreže, a projekt vrijedan oko 127 milijuna kuna uz pomoć Grada realizirat će Gradska toplana do kraja 2023. godine. Dugoočekivan projekt rekonstrukcije Edisona također je započet 2022. godine i vrijedan je oko 33,6 milijuna kuna, a njegov se završetak očekuje do kraja prve polovine 2023. godine, tako da će Karlovac ljeti ponovno imati svoje kino, moderno i višenamjensko. I ovaj projekt sufinanciran je EU sredstvima, što dokazuje da je bila dobra odluka da se maksimalno vežemo na europske fondove. Najveći dio velikih projekata bez novca iz Europske unije ne bismo mogli ostvarili.

Što znači taj novi zamah koji ste spomenuli?

Nastavljamo i druge važne infrastrukturne komunalne projekte kao što su rekonstrukcije i uređenje prometnica, dječjih igrališta, gradnja i asfaltiranje makadamskih cesta, ulaganja u sportske objekte... Godine 2022. ugovorena su sredstva iz Fonda solidarnosti EU za konstruktivnu obnovu pet kapitalnih objekata u gradu: zgrade KAMOD-a, Hrvatskog doma, Muzeja, tzv. Male zgrade gradske uprave i kuće Stjepana Mihalića na Gazi. Ukupna vrijednost projekata je gotovo 8,8 milijuna eura. Projektna dokumentacija je završena, postupci javne nabave se pripremaju i do sredine iduće godine moraju biti dovršeni radovi. Iz ITU mehanizma za Veće urbano područje Karlovac, koje obuhvaća i Dugu Resu, Ozalj, Slunj, Krnjak, Cetingrad i Rakovicu, imat ćemo na raspolaganju 33 milijuna eura i pripremamo projekte koji će njima biti financirani.

U planu su i dva nova dječja vrtića, Luščić i Rečica. Iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti ostvarili smo 18,5 milijuna kuna i 2023. će godine početi realizacija tih projekata ukupne vrijednosti više od 7 milijuna eura.

Rasprodana je Poslovna zona Gornje Mekušje, jedina koja je još bila u gradskom vlasništvu. Hoće li biti novih zona na raspolaganju, kakav je interes ulagača?

Da, interes ulagača postoji, stoga smo osigurali značajna sredstva za rješavanje imovinskopravnih odnosa u poslovnoj zoni Selce i daljnji razvoj projekta kojim u tom dijelu grada planiramo poduzetnicima omogućiti rad, a onda i otvaranje novih radnih mjesta. Za zonu je već izrađen Urbanistički plan uređenja i upisana je u Registar poslovnih zona RH. Završit ćemo u 2023. sve proceduralne stvari vezane za zonu Selce, odnosno otkup zemljišta, i to će biti nova poduzetnička zona koja će biti zanimljiva investitorima.

Kojim projektima država pomaže u razvoju Karlovca?

Kad govorimo o razvojnim potencijalima grada, naglasak smo stavili na velike infrastrukturne projekte koji su u djelokrugu Republike Hrvatske i zahvalni smo Vladi koja je te projekte stavila među prioritetne. Tu su projekti drugog kolosijeka pružne dionice Hrvatski Leskovac – Karlovac, sustav obrane od poplava grada Karlovca, većina kojeg će biti završena iduće godine, te projekti koji će podići kvalitetu i sigurnost prometa na državnim cestama koje prolaze kroz Karlovac. Važna nam je i potpora Karlovačke županije, a naša dobra suradnja, među ostalim, vidjet će se u Regionalnom centru kompetentnosti koji nastaje u Oružani, te Nikola Tesla Experience Center, koji će biti otvoren iduće godine.

Može li Karlovac dobiti i nove stanovnike s obzirom na to da je objavljen javni poziv za kupnju POS-ovih stanova?

U 2023. godini znat ćemo kakav je interes ne samo Karlovčana nego i građana iz drugih dijelova Hrvatske za POS-ove stanove jer smo objavili javni poziv za kupnju stanova po tom programu. Prednost imaju Karlovčani, no dobrodošli su svi koji žele svoj dom pronaći u Karlovcu, s obzirom na to da su nam lokacije za gradnju POS-ovih stanova u neposrednoj blizini škole i vrtića. Godina 2023. će donijeti i četvrte izmjene Generalnog urbanističkog plana grada, dosta se dugo na njima radi, a posebna je vrijednost što smo nastojali, osim gradskih potreba, maksimalno komunicirati s gospodarstvom, privatnim ulagačima kao i svim sugrađanima koji su imali zahtjeve za izmjene. Novi će GUP biti temelj još bržeg razvoja našega grada.

Bogat sadržaj u Gradu na četiri rijeke Koncerti, radionice, klizalište i sanjkalište na Adventu u Karlovcu U subotu počinje Koprivnička bajka Srednjovjekovni sajam i Dražen Zečić atrakcije adventa Dva mjeseca gradonačelnik Damir Mandić i suradnici obilazili su sve gradske četvrti i mjesne odbore Karlovčani gradskoj upravi prijavili komunalne probleme