Izbornik
Naslovnica Gradovi
Predstavljen projekt “Centar za mlade”

U bivšoj šibenskoj vojarni koncertna i penjačka dvorana, skate park...

Foto: Grad Šibenik
Procijenjena vrijednost projekta je 30 milijuna kuna, a namjera je preobraziti derutno područje i staviti ga u funkciju

Grad Šibenik priprema za prijavu na EU fondove projekt “Centar za mlade”, čija je gradnja predviđena u bivšoj vojarni Bribirskih knezova. Idejni projekt predstavljen je javnosti na lokaciji na kojoj će se graditi, izvijestili su iz šibenske uprave.

PETA OBLJETNICA REVITALIZACIJE Tvrđavu Barone obišlo 204.256 posjetitelja

Arhitektonski projekt

– Centar za mlade obuhvaća prenamjenu prostora bivše vojarne gdje bi bio smješten društveno-sportski sadržaj koji bi obuhvaćao koncertnu dvoranu, sportsko–penjačku dvoranu, prostor za radionice i skate park. Namjera nam je preobraziti ovo derutno i zapušteno područje te ga staviti u funkciju. Centar za mlade uklapa se u strateško opredjeljenje Grada Šibenika koji razvija prostor za visoko obrazovanje i mlade u ovom dijelu grada. Bivša vojarna Palacin već se prenamjenjuje u studentski kampus, sagrađen je Trokut kao središte coworking prostora i inovativnih tehnologija. Također, u blizini je Fakultet energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te je u planu i prijava i izgradnja DOIT centra na području bivše vojarne Ante Jonjić – kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura pojasnio je kako je nastala ideja za projekt.

– Šibeniku nedostaje zatvoreni koncertni prostor, a sportski klubovi inicirali su potrebu za formiranjem penjačke dvorane za slobodno penjanje. Integrirana teritorijalna ulaganja su najvjerojatniji izvor financiranja za ovaj projekt, a procijenjena vrijednost je 30 milijuna kuna – naveo je Mišura.

Budući da je riječ o različitim sadržajima, ideja arhitekata bila je međusobno ih povezati kako bi se kroz njihovo ispreplitanje stvorio novi urbani prostor za svakodnevna događanja. Prema projektu koji su osmislili arhitekti Dario Crnogaća i Ana Selak predviđeno je formiranje zajedničkog trga u dva međusobno povezana objekta, koji jasno razdvaja dva objekta – halu (koncertna dvorana) i nekadašnju kotlovnicu (sportsko-penjačka dvorana s radionicama).

Sustav videonadzora usmjeren ponajprije na sigurnost djece i sudionika u prometu U Šibeniku kroz dvije godine jedan od najsuvremenijih sustava videonadzora

Dva postojeća objekta povezala bi se nadstrešnicom koja naglašava njihova ulazna pročelja i ljeti stvara ugodnu klimu na trgu. S obzirom na to da se Veteranski centar nalazi s južne strane parcele, sav sadržaj koji bi mogao stvarati buku udaljava se od njega – velika dvorana unutar hale smjestila bi se u udaljeniji dio, orijentiran prema gradu, a skate park iza hale. Hala je zamišljena kao prostor gdje bi se mladi, osim na koncertima, okupljali i zbog dodatnih sadržaja koji on pruža.

Zbog toga je prostorno organizirana da može funkcionirati s različitim brojem korisnika i koristiti se svakodnevno. Sastoji se od velike i male dvorane, koje su razdvojene središnjom servisnom zonom. Tako mala dvorana služi kao predprostor velikoj dvorani u kojem se okupljaju ljudi prije i nakon koncerta, ali se može koristiti i u razdoblju kada nema koncerata, kao mjesto susreta za manje glazbeno-scenske nastupe, izložbe, glazbene i likovne radionice i predavanja, caffe bar i slično.

Prostor za jogu, pilates...

Nekadašnja kotlovnica zbog svoje visine i prostranosti predviđena je za smještaj sportsko-penjačke dvorane i prostora za radionice. Intervencija u postojeće stanje bila bi minimalna kako bi se sačuvao izvoran izgled objekta. Kotlovnica se sastoji od tri etaže. U prve dvije etaže smjestio bi se sportsko-penjački sadržaj koji uključuje prostor za lead penjanje (penjanje visine 11-13 metara) i boulder penjanje (penjanje visine 4,5-5 metara) s pratećim sadržajima, dok bi se na 2. katu napravila predavaonica, odnosno prostor za jogu, pilates i slično. Ispred dvorane smjestio bi se dodatni sportski sadržaj kao što je hodanje po užetu (slackline) ili joga na otvorenom, te bi prostor služio kao mjesto susreta zainteresiranih posjetitelja i korisnika dvorane. Na njemu se nalazi dimnjak koji bi se iskoristio za vanjsko penjanje, kao orijentir u prostoru i atrakcija te bi tako penjačka dvorana bila prisutna u vizuri grada.