Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Investicije u gradu teške više od 600 milijuna kuna

U Bjelovaru se gradi na sve strane

Foto: Bjelovar
Od rekonstrukcije ulica, mosta, gradnje stadiona, obnove kanalizacija i vodovodne mreže, gradnje ceste

Rekonstrukcija Ivanovčanske ulice, Ulice don Frane Bulića, Stepinčeve ulice, mosta u Lugu, gradnja Gradskoga stadiona i stadiona u Ždralovima, obnova kanalizacijske i vodovodne mreže u sklopu projekta aglomeracije, gradnja preostalih 12 kilometara brze ceste do Bjelovara, izmuljivanje Bjelovacke uz koju će uskoro osvanuti i šetnica – to je samo dio radova i otvorenih gradilišta ovoga ljeta u Bjelovaru.

vrijednost 62,5 milijuna kuna U Bjelovaru položen kamen temeljac za dogradnju Medicinske škole

Ceste čekaju završetak radova

Investicije su to teške više od 600 milijuna kuna, za što je dio novca osiguran iz europskih fondova, dio iz državnog proračuna, a dio iz klupskih i gradskoga proračuna. Bjelovar je tako postao veliko gradilište i tu se neće stati, poručuju iz Gradske uprave. Samo iz gradskoga proračuna izdvojit će se oko 12 milijuna kuna za obnovu cesta nakon obnove kanalizacije i vodovoda. Upravo taj projekt je i razlog što se usporila dinamika obnove određenih prometnica, no u asfaltiranje i obnovu gornjega dijela ceste nema smisla ulaziti prije završetka svih radova, složni su gradonačelnik Dario Hrebak i njegov zamjenik Igor Brajdić.

– Kako bismo koordinirali radove i kako nakon asfaltiranja ne bi bilo više kopanja, napravili smo zajednički sastanak s HEP ODS Bjelovar, Gradskom plinarom, HT-om i Vodnim uslugama da budemo usklađeni. Podsjetimo, u nadležnosti Grada nalazi se oko 300 kilometara cesta, a za njihovo održavanje u proračunu na raspolaganju ima oko 10 milijuna kuna.

Plan i program uvijek postoje, kao i prioriteti. Jasno mi da naši sugrađani ponekad imaju drukčije želje, odnosno da im je njihova ulica najvažnija.

“Sigurna kuća – podizanje kvalitete psihosocijalne podrške i boravka” Projekt za žrtve obiteljskog nasilja

To je normalno i razumljivo, međutim moramo se držati nekog reda, kada se nešto započne, to treba i završiti. Razumijem i ljude kada su nestrpljivi i jedva čekaju da sve završi, a opet razumijem i one koji pitaju kada će kod njih početi radovi.

Ipak, slažemo se da, ako nešto nije građeno 50 godina, bolje je da se sada napravi što bolje jer je to za narednih 50 godina – ističe zamjenik Brajdić, a posebno je pohvalio brojne radnike koji, zajedno s inženjerima, voditeljima gradilišta, projektantima i drugima, za vrijeme iznimno visokih temperatura, čemu svjedočimo, daju sve od sebe kako bi Bjelovar bio što funkcionalniji i bolji.

Gradilište na korzu

– Izuzmemo li gradske investicije i one u kojima je Grad partner, puno je i privatnih investicija gospodarstvenika, posebice u građevinskom sektoru.

Inicijativa Grada Bjelovara i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar IT Bootcamp upisuje prve polaznike

U prilog toj tvrdnji idu i činjenice pa je, primjerice, 2018. godine izdano 140 građevinskih dozvola, 2019. njih 184, a 2020. izdane su 132 dozvole. Za prvih šest mjeseci 2021.

Grad Bjelovar izdao je 98 građevinskih dozvola – objasnio je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

Građevinska sezona, kaže, ide dalje i tek će u sljedećim mjesecima biti otvorena neka velika gradilišta pa će, kada se radovi završe, grad biti još ljepši. Jedno od njih zasigurno je i gradilište u samom srcu grada, na korzu, poznatoj gradskoj šetnici koja će sljedeće godine zasjati novim sjajem.