Izbornik
Naslovnica Gradovi Crikvenica
TEŠKA BOLEST

U Crikvenici održan 1. Alzhaimer cafe

Alzheimer cafe
Foto: Crikvenica.hr
Zaključeno je da je okolina za rano otkrivanje bolesti najvažnija, njena senzibilizacija i svakako destigmatiziranje osoba oboljelih od demencije

Jučer je u kavani hotela International u Crikvenici održan 1. Alzhaimer cafe - nije riječ o ugostiteljskom objektu, već prostoru u kojem se razgovara o toj teškoj bolesti.

Ideja za održavanje Alzhaimer cafea  prepoznata  je i dogovorena u Gradu Crikvenici s tematskom grupom unapređivanje skrbi o starijima u zajednici u sklopu projekta Crikvenica - zdravi grad, javlja Crikvenica.hr.

Na tematskim sastancima izmjenjujući informacije često se spominjao termin demencije, te nekoliko slučajeva Alzhaimerove bolesti kod mlađe životne dobi 50+, a u želji da se napravi pomak i nešto pozitivno te da se otvore vrata svima koji mogu pomoći na bilo koji način u prepoznavanju simptoma bolesti što ranijem stadiju, rodila se ideja o Alzhaimer cafeu.

Zaključeno je da je okolina za rano otkrivanje bolesti najvažnija, njena senzibilizacija i svakako destigmatiziranje osoba oboljelih od demencije. Potrebno je pružanje podrške i savjetovanje kako oboljelih, tako i obitelji, zdravstvenih djelatnika, te okoline da bi unaprijedili kvalitetu života. Jedan od putova i načina je bolja edukacija o prepoznavanju prvih simptoma bolesti i prilagodba u svakodnevnom životu i obitelji i oboljeloga. Važno je i usporiti napredovanje bolesti, a to je moguće takoda bolesnik bude integriran u društvo i da nastoji raditi na održavanju preostalih sposobnosti što ih posjeduje.

Središnje osobe ovog sastanka bili su izvanredni predavači  i liječnici KBC-a Rijeka mr. sc. Vjera Matković Fererri dr. med. i primarius dr. sc. Vladimir Sabljić.