Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.

U dubrovačkim Lazaretima otvorena izložba „Dubrovnik, A Scarred City“

1/17
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković istaknuo je da izložba ne predstavlja povratak u prošlost, već priču o gradu koji se poput Feniksa izdiže iz pepela i hrabro kreće naprijed

Multimedijalna izložba „Dubrovnik, A Scarred City: stradanje i obnova Dubrovnika 1991. – 2000.“ otvorena je u dubrovačkim Lazaretima u sklopu programa obilježavanja 28. obljetnice početka napada na Dubrovnik.

ZAKUP VILE ČINGRIJE Potpisan sporazum o suradnji na 105 milijuna kuna vrijednom projektu

Ostvarena je u povodu 40. obljetnice uvrštenja dubrovačke povijesne jezgre na UNESCO-ovu listu zaštićene svjetske kulturne baštine (1979.) i 21. obljetnice njenog uklanjanja s liste ugrožene svjetske baštine (1998.). Predstavlja stradanje Dubrovnika uslijed ratnog razaranja od tzv. Jugoslavenske narodne armije te njegovu brzu i impresivnu obnovu.

Izložbu su otvorili predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja i civilnih stradalnika te dubrovački branitelji.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković podsjetio je da je hrabrošću hrvatskih branitelja obranjen grad okupiran s kopna, mora i zraka, a duboku zahvalnost grad duguje i UNESCO-ovim promatračima, posebno Brunu Carnezu i Colinu Kaiseru.

- Za vrijeme najžešćeg napada na Dubrovnik 6. prosinca 1991. oni su sve bilježili i slali poruke upozorenja u svijet i tako bili naša nada. Bila je to prva UNESCO-ova misija u svijetu na koju su dva promatrača poslana u ratnu zonu - naglasio je Franković.

Istaknuo je da izložba ne predstavlja povratak u prošlost, već predstavlja priču o gradu koji se poput Feniksa izdiže iz pepela i hrabro kreće naprijed.

- Izložba je povijesni pečat na ratna razaranja i obnovu grada koji je već 40 godina pod zaštitom UNESCO-a. Jasno dočarava tko je bio agresor, a tko žrtva. U ovim trenucima, na naš sveti dan, pojedinci žele izmijeniti povijest. Poručujem im iz grada slobode: istina je samo jedna i nju nikad ne možete izmijeniti - rekao je Franković.

Tom Jones Andrea Bocceli na Dubrovačkim ljetnim igarama Najpoznatiji talijanski tenor stiže u Dubrovnik

Izaslanica premijera i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rekla je da izložba izaziva dvojake emocije: duboku tugu zbog svih žrtava, ali i neizmjeran ponos zbog iskazanog zajedništva.

- UNESCO-ova konvencija i njihovi 'plavi štitovi' na našim spomenicima nisu pomogli u zaštiti grada, već su namjerno i u potpunosti ignorirani. Grad su štitili i branili samo njegovi ljudi. Uz velik doprinos naših stručnjaka, puno dugujemo pomoći UNESCO-ovih promatrača - izjavila je Obuljen Koržinek.

Dodala je da je cjelovit i složen projekt obnove Dubrovnika omogućio da već 1998. godine grad bude maknut s popisa ugrožene svjetske baštine.

Izaslanik predsjednice RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Dubrovnik spašen zahvaljujući žrtvi i hrabrosti hrvatskih branitelja i stanovnika grada.

- U mandatu ove Vlade posebnu pozornost pridajemo obilježavanju važnih događaja koji su odredili našu povijest i time jačamo vezu vojske i naroda. Kao u Domovinskom ratu, vojska je i danas uz svoj narod - rekao je Krstičević i dodao:

- Istina se bori za sebe i ne treba odvjetnika, ali je naša dužnost osloboditi joj put, da lakše dotakne ljudsko srce. A ova izložba to postiže - dodao je potpredsjednik Vlade.

Sanira se riva u Rožatu REKONSTRUKCIJA U TIJEKU Riva u Rožatu uskoro u punom sjaju: Provode se radovi vrijedni 1,7 milijuna kuna

Jedna od autorica izložbe Julijana Antić Brautović rekla je da je za izlaganje u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku trebao biti ispunjen niz uvjeta, od podataka i prostora do jezika.

- Svi materijali izložbi poslani su na prethodno odobrenje svim stalnim misijama. Zato izložba komunicira jednostavnim jezikom, temelji se isključivo na činjenicama i ne donosi nikakve vrijednosne sudove - objasnila je Antić Brautović.

Dodala je kako su u središtu izložbe stradanja u povijesnoj jezgri grada, ali pokriva i teme stradanja šireg dubrovačkog područja, kao i političkih okolnosti napada na Dubrovnik, materijalnih gubitaka i civilnih te vojnih žrtava, uloge UNESCO-ovih promatrača te donosi podatke o posljedicama.

- Pogotovo je riječ o pravnim posljedicama, odnosno presudama generalu Pavlu Strugaru i viceadmiralu Miodragu Jokiću na Haškom sudu za zločin nad kulturnom baštinom kao zločin protiv čovječnosti, što je prvi put u povijesti - rekla je Antić Brautović.

Dubrovnik Main Shiff 6 kruzer u gruškoj luci

U postavu izložbe autora Julijane Antić Brautović, Mata Brautovića i Gorana Cvjetinovića korištena je građa Muzeja Domovinskog rata i Zavoda za obnovu Dubrovnika, a prikazane su i fotografije Mila Kovača, Boža Gjukića, Pava Urbana, Mira Kernera, Damira Fabijanića i drugih.

Izložba je uspješno realizirana u sjedištu UN-a u New Yorku u prosincu 2018. godine, a potom i u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u SAD-u u Washingtonu gdje je izazvala veliki interes diplomatske javnosti. U Lazaretima će biti otvorena do 15. veljače 2020. godine, a nakon planiranih gostovanja trebala bi biti dijelom stalnog postava. Organizator izložbe je Grad Dubrovnik, a sponzori Društvo prijatelja dubrovačke starine i Turkish Airlines.