Izbornik
Naslovnica Gradovi Velika Gorica
Aktivno ljeto Turopoljskog banderija

U dva dana od Mađarske do Dalmacije, a usput su pokupili i tri zlatne medalje

Plemenita opčina turopoljska
Foto: Facebook Plemenita opčina turopoljska
Szigetvar, Veleševec, Sinj i Knin mjesta su koja je postrojba posjetila i svojom pristutnošću uveličala manifestacije u tim gradovima

Povijesna postrojba Turopoljski banderij ima ispunjeno ljeto pa su u dva dana zabilježili čak pet predstavljanja u različitim mjestima - od mađarskoga Szigetvara do domaćih Velike Gorice, Veleševca te Sinja i Knina. Na poziv Grada Szigetvara iz Mađarske drugi put se odazvala Plemenita opčina turopoljska i tako zabilježila još jedan inozemni nastup u susjednoj zemlji. Szigetvar je, naime, grad u kojemu se dogodila Sigetska bitka u kojoj je slavno poginuo Nikola Šubić Zrinski. Osim toga, riječ je ujedno i o posljednjem stranom posjedniku dvorca Lukavec, a upravo njemu u čast banderij je sudjelovao na otvaranju manifestacije Dani sigetske opsade.

Asfaltiranje ceste Radovi u cijelom gradu Ulica Matice hrvatske dobiva novi asfalt

Proslave nezamislive bez njih

Inače, iz obveze Plemenite opčine turopoljske da se plemići odazovu kraljevom pozivu u vojnu službu stvoren je Turopoljski banderij, počasni zbor turopoljskih plemenitaša, koji je ratovao kao samostalna postrojba pod svojom zastavom, a pod zapovjedništvom hrvatskog bana. Danas su nezaobilazna pojava na svim važnim lokalnim, ali i državnim manifestacijama. Tako se, osim inozemnih gostovanja, ova vojna postrojba turopoljskoga kraja koja je najpoznatija po podgutnici, odnosno rupcu koji nosi oko vrata, a koji su djevojke i žene vezale svojim muškarcima pred putovanje u bitku da ih podsjeća na dom, pokazala uspješnom i na terenima u nešto južnijim domaćim krajevima. Naime, sudjelovali su na otvorenju 303. sinjske alke gdje su nastupali s drugim povijesnim vojnim postrojbama iz Hrvatske. Osim toga, bili su prisutni i na središnjoj proslavi Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu, ali i na manifestaciji “Kosci za kosce”, i to deseti put, koju organizira JU Zeleni prsten u Veleševcu. Na manifestaciji su, naime, u slobodnom programu i “pokosili” konkurenciju osvojivši prva tri mjesta u natjecanju u košnji trave ručnom kosom.

Jubilarna manifestacija

– U zadnjih deset godina, koliko sudjelujemo na manifestaciji, izbrusili smo i vještine koje potvrđuju da je čelik oduvijek dobro ležao u ruci turopoljskoga muža pa su u konkurenciji od 26 natjecatelja košnje ručnom kosom dečki osvojili prva tri mjesta - poručili su iz Plemenite opčine turopoljske na svome Facebook profilu.

Inače, održana manifestacija u Veleševcu nastoji ukazati na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnoga staništa ptice kosac, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa, a osim zarastanja livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja.

informatičari osvojili medalje u Rusiji Olimpijada u Rusiji Mladi informatičari okitili se medaljama