Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Izgradnjom nove mreže priključak na sustav vodovoda dobit će 4838, a na sustav javne odvodnje 4376 stanovnika Kutine

U dvije godine izvedeno više od 50 posto radova na kutinskoj aglomeraciji

1/2
Foto: Kutina
Projektom se financira i izgradnja pročistača otpadnih voda i postrojenje za solarno sušenje mulja, novi uređaj za kondicioniranje vode u Ravniku, dva nova bunara u Osekovu i trinaest novih crpnih stanica

Rekonstrukcija ili izgradnja mreže javne vodoopskrbe i odvodnje aglomeracije Kutina odvija se u 17 naselja aglomeracije u ukupnoj dužini od 138 km, od čega se više od 90 kilometara odnosi na izgradnju nove mreže, a oko 40 kilometara na rekonstrukciju postojeće.

Rekonstrukcija mreže

Izvršenost radova 31. svibnja 2022. za vodovodnu mrežu iznosila je više od 61,26 posto, od planiranih 78,423 kilometra izgrađeno je 48,044 kilometra, a za kanalizacijsku mrežu izvršenost je 53,28 posto i od planiranih 60,532 kilometara izgrađeno je 27,498 kilometara. Stanje se razlikuje od naselja do naselja: dok je, primjerice, u naseljima Ilova  i Gojlo dovršena većina radova i pokrenuta je procedura preuzimanja dijela radova na cjevovodu Ilova – Gojlo, u nekim naseljima aglomeracije radovi na mreži tek započinju, a u gradu Kutini radovi su u punom zamahu gotovo u svim dijelovima grada.

U gradu se rekonstruira 37 km stare vodnokomunalne infrastrukture i gradi 23 km nove, što čini nešto manje od polovice planiranih kilometara mreže, odnosno 60 km mreže. Za naselja Gojlo i Ilova pokrenuta je procedura preuzimanja dijela radova na vodovodnom cjevovodu Ilova – Gojlo. Radi se o prvom otvorenom gradilištu projekta. Radovi su započeti 20. listopada 2020., izvodila ih je tvrtka Aquaterm d.o.o. iz Karlovca i završeni su prije ugovorenog roka. Očekuje se da će proces preuzimanja biti završen do sredine kolovoza te će time ovaj dio projekta aglomeracije Kutina biti završen.

Napravljeno je devet kilometara mreže u ugovorenoj vrijednosti oko 11  milijuna kuna, a već je potpisano i više od 300 ugovora o kućnim priključcima koji kreću po završetku procedure preuzimanja. Završetak svih radova na mreži očekuje se do 31. prosinca 2023. Izgradnjom nove mreže mogućnost priključenja na sustav javnog vodovoda dobit će 4838 stanovnika prigradskih naselja koji tekuću pitku vodu nemaju, a mogućnost priključenja na sustav javne odvodnje dobit će 4376 stanovnika koji se trenutačno koriste septičkim jamama.

Osim radova na mreži, projektom se financira i izgradnja novih uređaja i postrojenja: uređaj za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenje za solarno sušenje mulja, novi uređaj za kondicioniranje vode u Ravniku, dva nova bunara u Osekovu i trinaest novih 
crpnih stanica.

Ključni ugovor

Tako je 27. lipnja 2022. potpisan ključni ugovor projekta – Ugovor o projektiranju, izgradnji i pokusnom radu UPOV-a Kutina 23.000 ES III. stupanj pročišćavanja, anaerobna digestija mulja, kogeneracijsko postrojenje i solarno sušenje mulja (uključivši rekonstrukciju postojećeg mehaničkog predtretmana) s odabranim izvođačem radova, tvrtkom Esotech d.d. iz Velenja. Ugovor je vrijedan 97,838.138,97 kuna bez PDV-a. Očekivani je rok izvođenja i završetka ugovorenih radova 36 mjeseci.