Izbornik
Naslovnica Gradovi Bjelovar
Najavljeni zeleni projekti

'U dvije godine zasadit ćemo više od 2 tisuće stabala'

sadnja 2000 stabala u Bjelovaru
Foto: Bjelovar
U sklopu revitalizacije zelenih površina na području Grada Bjelovara u tijeku je sadnja drveća uz državnu cestu u Gudovcu

U sklopu revitalizacije javnih zelenih površina na području Grada Bjelovara u tijeku je sadnja drveća uz državnu cestu u Gudovcu. Sade se ukupno 292 stabla od kojih 90 primjeraka Carpinus betulus (Obični grab), 190 Photinia fraseri (Fotinija) i 12 Liquidambar styraciflua (Likvidambar).

Izvođač radova je Cvjetni atelje "Marina", a ukupna vrijednost radova je 90 tisuća eura. Sve navedeno dio je jake strategije Grada vezane za ozelenjivanje javnih površina. Cilj je, s obzirom na sve što se događa na globalnim razinama, da se što više smanjuje otisak CO² a tome pridonosi i sve više ozelenjivanja površina.

– Odlučili smo da ovo praktički bude pilot-projekt i da svi glavni gradski ulazi u naš grad, državni pravci budu ozelenjeni. Imamo i dogovor s Hrvatskim cestama koje su nam pružile ruku suradnje i dopuštenje da zajedničkim snagama ozelenimo i ove površine. Gudovac je prvi, a imamo pet ulaza u grad koje ćemo u iduću godinu do dvije ozeleniti u potpunosti, što vlastitim sredstvima što sredstvima koje ćemo dobiti javnim natječajem – najavljuje gradonačelnik Hrebak. Potvrdio je i da se Grad prijavljuje na javne natječaje za ozelenjivanje. Na javnom natječaju, koji je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisao, dobili su 300 tisuća eura vrijednih radova na urbanoj opremi i ozelenjivanju površina te uskoro čekaju rezultate tog natječaja. Plan je da se u sljedeće dvije godine na pet ulaza u grad zasadi više od dvije tisuće stabala.

– Uz ispunjavanje tog klimatološkog cilja vjerujem da će ova prometnica stvarno biti prekrasna kad se sve zazeleni u proljeće. Doista mislim da nam strateški cilj, osim pojačavanja zelenih površina, mora biti i to da ulazi u grad koji su ispunjeni asfaltom i betonom budu ozelenjeni. Više od dvije tisuće stabala moramo zasaditi u sljedeće dvije godine. Sljedeća tema su parkovi. U pripremi su tri nova parka koje planiramo napraviti i Bjelovar definitivno ide u smjeru zelenog grada – najavljuje Hrebak.

storyeditor/2024-03-01/bjelovar_a_foto.jpg Bušotina u Velikom Korenovu još je svježa Izbila je geotermalna voda. Hrebak: Bit ćemo hrvatski Reykjavik dan Indije u Domu kulture Dan Indije u Bjelovaru: Ples, yoga, vježbe za duh i tijelo U SKLOPU projekta planira se i izgradnja podzemne garaže s oko 150 parkirališnih mjesta, a novac je osiguran. Građevinska dozvola u idućih nekoliko mjeseci Zeleni centar Bjelovar za proizvode i usluge malih i srednjih poduzeća