
U Osijeku je održana prva međunarodna konferencija FOODCOOLTOUR, koja je okupila na jednom mjestu vodeće stručnjake, znanstvenike, predstavnike institucija i prehrambene industrije iz Hrvatske i Europe. Tijekom dvodnevnog programa sudionici konferencije razgovarali su o ključnim temama sigurnosti hrane, održivosti poljoprivredne proizvodnje te izazovima i prilikama za jačanje domaće konkurentnosti u prehrambenom sektoru.
– Istaknuo bih Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, strateški projekt Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije, za koji je Grad Osijek darovao zemljište u iznosu od milijun eura. Time smo omogućili proizvođačima konkurentniji nastup na tržištu, kvalitetniju hranu i provedbu strategije "od polja do stola". Također, planiramo i izgradnju centralne kuhinje za svih 7200 naših osnovnoškolaca kako bismo osigurali jednaku i visokokvalitetnu prehranu za svu djecu u Osijeku – rekao je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.
Konferenciji je prisustvovao i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, koji je rekao da je prehrambena sigurnost danas pitanje nacionalne sigurnosti te jedan od najvećih izazova uz klimatske i geopolitičke prijetnje.
– Suvremeni svijet suočava se s brojnim krizama i izazovima u opskrbi hranom. Hrvatska mora težiti samodostatnosti u proizvodnji hrane što nije lako ostvariti u svim segmentima, ali uz pomoć europskih fondova, znanosti i akademske zajednice možemo napredovati. Sigurnost prehrane i opskrbe hranom postaje jednako važna kao i sigurnost od drugih ugroza, a ovakve konferencije ključne su za pronalaženje rješenja – rekao je Jandroković.
Saborska zastupnica Nataša Tramišak istaknula je važnost jačanja prerade poljoprivrednih sirovina.
– Osječko-baranjska županija raspolaže najvećim i najkvalitetnijim poljoprivrednim zemljištem u Hrvatskoj. Iako smo vodeći proizvođači žitarica, većina tih sirovina završava u izvozu. Moramo promijeniti trendove i više ulagati u preradu na lokalnoj razini čime ćemo povećati dohodak poljoprivrednih gospodarstava i dodatno osigurati stabilnost proizvodnje hrane – rekla je Tramišak.