Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Članovi ZAKUD-a iz cijele Hrvatske zajedničkim snagama u organiziranju manifestacija

U jeku pripreme za 56. Vinkovačke jeseni – održavat će se od 10. do 19. rujna

Foto: KARLOVAČKI.HR
Svečanost otvorenja ove je godine naslovljena tematskim stihom “Ide dika, kapu najerio”

Vinkovačke jeseni najveća su manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj koja je odavno prešla državne granice. Iz godine u godinu ovu manifestaciju posjećuje sve veći broj građana iz Hrvatske, ali i inozemstva. Ipak, ostat će zapisano da su Vinkovačke jeseni 2020. godine zbog epidemije COVID 19 provedene drukčije.

Promocija folklorne baštine

Pripreme za ovogodišnje 56. Vinkovačke jeseni započele su odavno, a u Karlovcu je održan i 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske koji su inicirali predstavnici Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije. Na sastanku se razgovaralo o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine, zajedničkom nastupu prema Ministarstvu kulture s ciljem bolje promocije folklorne baštine te o provedbi ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

– Korona nam je dosta otežala rad i važno je da znamo što trebamo napraviti da nam se tradicija i baština ne zaborave. Ove godine planiramo Vinkovačke jeseni od 10. do 19. rujna. Planira se da sve bude normalno kako su se i radile do sada. Dogovorili smo se koje će skupine doći iz županija. Standardno je da imamo ukupno osamdesetak KUD-ova, od toga gostujućih 24 te 25 grupa. Želimo da taj središnji program koji će se održati 17., 18. i 19. rujna pokaže naše bogatstvo – rekao je tajnik ZAKUD-a Stjepan Đurković.

22. ŽUPANIJSKA SMOTRA FOLKLORNIH SKUPINA Najmlađi pokazali svoje plesno umijeće

Dodao je da su u tijeku pripreme za najveću tradicijsku manifestaciju u ovom dijelu Europe čija je svečanost otvorenja ove godine naslovljena tematskim stihom “Ide dika, kapu najerio”.

Organizatori se nadaju da će ovogodišnje Jeseni, uz poštovanje svih epidemioloških mjera, biti održane u punom obimu te se pripremaju tako da ništa ne prepuštaju slučaju, s obzirom na zahtjevnost i broj sudionika. U tom smislu poseban naglasak sastanka bio je na Državnoj smotri folklora.

Pridržavanje mjera

Inače, sastanak u Karlovcu okupio je 25 sudionika iz cijele Hrvatske. Rečeno je da je ovo područje djelovanja doživjelo velike štete zbog korone kao i da je situacija potaknula Zajednice da počnu surađivati. Prvi sastanak održan je u Vukovarsko-srijemskoj županiji, drugi u Istarskoj i treći u Karlovcu gdje se govorilo o aktualnim temama i problemima, mogućnostima suradnje i o Vinkovačkim jesenima.

Upućen je i poziv svim folklorašima i ostalim sudionicima organiziranih manifestacija na odgovornost i pridržavanje epidemioloških 
preporuka.