Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Odlagalište Piškornica povećalo cijenu zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada

U Koprivnici će do kraja godine sigurno poskupjeti odvoz smeća

Foto: Robert Mihaljević
Koprivnici je istekao moratorij u kojem su prema sporazumu s Piškornicom imali povlaštenu cijenu dovoza otpada

Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Koprivnica je drugi grad po učinkovitosti razvrstavanja otpada u protekloj godini. Prema podacima objavljenim na stranicama Fonda Koprivnica je tijekom prošle godine postigla stopu razvrstavanja i odvojenog prikupljanja otpada od čak 56 posto. Ispred nje još je samo međimurski grad Prelog sa stopom razvrstavanja od 71 posto. Relativno uspješni u razvrstavanju još su Čakovec (49), Križevci (43) i Varaždin (42 posto).

POŠALJITE URADAK Kreativni natječaj za ‘Strah u Koprivnici’

Posebno se plaća za plastiku

To, dakle, znači kako samo 44 posto miješanoga komunalnog otpada iz Koprivnice završi na odlagalištu otpada Piškornica kod Koprivničkog Ivanca. Na prvi pogled, moglo bi se zaključiti da gradska komunalna tvrtka Komunalac time može prilično uštedjeti jer Piškornici ne mora plaćati naknadu za zbrinjavanje po toni otpada kojeg doveze. No to je samo na prvi pogled jer Komunalac plaća nemale cijene za zbrinjavanje odvojeno prikupljenog otpada, posebno plastike koja ne završava na odlagalištu. Tržišta reciklata i potražnje za takvim sirovinama u Hrvatskoj ne postoji, pa komunalne tvrtke koje odvojeno prikupljaju plastiku i neke druge u teoriji korisne sirovine na koncu svejedno moraju plaćati njihovo zbrinjavanje.

U međuvremenu za komunalne tvrtke koje se bave prikupljanjem otpada na sjeveru Hrvatske pojavio se novi problem. Odlagalište otpada Piškornica donijelo je novi cjenik koji stupa na snagu 1. srpnja i prema kojem je zbrinjavanje tone otpada osjetno skuplje nego prije. Od siječnja 2019. do srpnja 2021. zbrinjavanje tone miješanoga komunalnog otpada poskupjelo je s 425 kuna na 575 kuna po toni (u cijenu je uključen PDV). Za Koprivnicu se pojavila još jedna otegotna okolnost: istekao je moratorij u kojem su prema sporazumu s Piškornicom imali povlaštenu cijenu dovoza otpada. To znači da će poskupljenje za Komunalac biti više nego za druga komunalna poduzeća.

Dodijeljen novac umjetnicima i manifestacijama Ove godine konačno idu Jazz festival, Iz bakine škrinje i FIUK

Odlučuje Gradsko vijeće

Zbog toga će do kraja godine sigurno poskupiti odvoz otpada za kućanstva i pravne osobe na području Koprivnice, a još se ne zna koliko. U gradskoj upravi najavljuju da bi se o svemu trebalo raspravljati na sjednici Gradskog vijeća, vjerojatno u rujnu, koje bi trebalo dati suglasnost na nove cijene odvoza smeća.

U Piškornici povećanje cijena obrazlažu činjenicom da je kapacitet odlagališta i vijek njegova trajanja ograničen do 2024., dokad bi trebao proraditi novi Regionalni centar za gospodarenje otpadom čiju gradnju financira Europska unija. Do tada se to odlagalište mora zatvoriti i nakon toga posve sanirati.

MANIFESTACIJA PODRAVSKI MOTIVI 3. I 4. SRPNJA NA ZRINSKOM TRGU Podravka priprema tradicionalna podravska jela

Zato u Piškornici tumače da sa sadašnjih 32.000 tona otpada koji će zbrinuti moraju iduće godine doći na oko 29.000, a za dvije godine na 20-ak tisuća. Zbog toga se od iduće godine potpuno ukida i dovoz krupnog otpada, poput starog namještaja, na Piškornicu.

Tvrtka Piškornica-sanacijsko odlagalište lani je na odlagalištu na području Općine Koprivnički Ivanec zbrinula 32.600 tona otpada, što je devet posto manje nego godinu prije. To je utjecalo i na realan pad prihoda tvrtke za oko pet posto. Piškornica je u rujnu 2019. podignula kredit od 9 milijuna kuna kako bi isplatila tvrtku Komunalac koja je prije upravljala odlagalištem te je imala određena ulaganja. Svake godine plaća ratu od tri milijuna kuna.