Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Za građane

U Koprivnici otvoren Ured Europske unije za informiranje, 10. u Hrvatskoj

Foto: Koprivničko-križevačka županija
Ured je otvoren u prostoru regionalne županijske razvojne agencije PORA u središtu Koprivnice, na Florijanskom trgu

Ured Europske unije za informiranje građana o svim aktivnostima EU otvoren je u prostoru regionalne županijske razvojne agencije PORA u središtu Koprivnice, na Florijanskom trgu. To je 10. takav ured u zemlji. Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev naglasio je kako je to jedan od 420 centara koji rade na području EU.

– Mreža Europe Direct važna nam je da bi građani doživjeli Europsku uniju u svom gradu, u svojoj županiji. Za Komisiju je važno djelovanje na lokalnoj razini jer želimo čuti kako građani razmišljaju o EU i vide njezinu budućnost. Europa, to smo svi mi, građani moraju znati da imaju jednaka prava i dužnosti, i siguran sam da će novi Centar kvalitetno informirati građane – istaknuo je Zlatev.

Rad Centra bit će u funkciji intenzivnog informiranja i uključivanja građana sve ono što EU radi, posebno kroz lokalne medije. Organizirat će se okrugli stolovi i paneli koji će se baviti temama od europskog i lokalnog značaja, a tema Europske unije približit će se i školama.

Župan Darko Koren iskazao je zadovoljstvo što je županijska ustanova PORA odabrana od Europske komisije kao partner.

– Čekaju nas još dva vrlo važna koraka, a to su ulazak u eurozonu i schengenski prostor, čime će se zaokružiti važna epoha za 
Hrvatsku – naglasio je Koren.

Gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić dometnuo je kako mogu biti zadovoljni napretkom ostvarenim u povlačenju EU novca.

– Posebno mi je drago što su naš kraj i PORA prepoznati kao mjesto gdje se takav projekt može provoditi, koji će znatno doprinijeti tome da naši građani dobiju uvid o to koje su mogućnosti koje EU nudi, koliko je važan i koliko može sudjelovati u budućim promjenama i razvoju Hrvatske – zaključio je gradonačelnik Jakšić.