Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Žrtve totalitarnih režima

U Kumanovoj ciglani ubijeno 300-tinjak ljudi

storyeditor/2024-08-23/Vijenci.jpg
Vijenac je položio i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na području nekadašnje Kumanove ciglane, i u Vinkovcima je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima.

– Nažalost, posljedice režima osjećaju se i desetljećima kasnije, naročito kada svijet strahuje zbog politike sličnih sustava. Moramo govoriti budućim generacijama o vrijednosti svakog ljudskog života i o važnosti slobode. Vjerujem da na današnji dan možemo graditi bolju, pravedniju i humaniju budućnost – rekao je zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Vinkovci Slavija Nikola Marković rekao je kako su tradiciju obilježavanja ovoga dana preuzeli od Hrvatskog sokola.

– Svi režimi su osuđeni, osim komunističkog. Taj je jedan napravio najveće zločine u Hrvatskoj. Poruka je da se osudi i taj jedini režim koji nije osuđen – rekao je Marković. Dodao je da točna brojka žrtava nikada nije službeno objavljena, ali da se govori o oko 300 ubijenih te da su oni likvidirani bez ikakvih dokumenata o bilo kakvom suđenju i presudi. 

storyeditor/2024-08-23/Vinkovacke_jeseni_1.jpg U središtu otvorenja su priče bake i djeda Predstavljen program 59. Vinkovačkih jeseni – "Ruke šokačkih spomenika" storyeditor/2024-08-24/Vinkovci047.jpg Objavljen javni poziv za asistente u nastavi Sve veći je broj djece koja trebaju pomoć u nastavi storyeditor/2024-08-16/Poziv.jpg Javni poziv Poklon-bon u vrijednosti 100 eura za nabavu opreme za školu