Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
ŠKOLOVANJE

U Kutini osigurana 34 pomoćnika u nastavi za 34 učenika

Foto: Kutina
Grad Kutina od 2015. provodi projekte za osiguravanje pomoćnika u nastavi

Grad Kutina od 2015. godine uz pomoć bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda provodi projekte za osiguravanje pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Prve godine odobrenja projekta, za školsku godinu 2015./2016., osigurano je 15 pomoćnika u nastavi za 15 učenika s teškoćama u razvoju. S godinama godine taj broj je kontinuirano rastao te je bilo potrebno svake nove školske godine osigurati veći broj pomoćnika u nastavi. Trenutačno se u projektu za školsku godinu 2022./2023. osigurava 34 pomoćnika u nastavi za 34 učenika s teškoćama u razvoju.

Projektima je osigurano više od 1,2 milijuna eura, a Grad Kutina svojim sufinanciranjem osigurao je dodatnih oko 120.000 eura. Od 2021. godine Grad je povećao svoje sufinanciranje te dodatno izdvaja sredstva kako bi se povećala satnica i plaća pomoćnika u nastavi.

– Uloga pomoćnika u nastavi vidljiva je u pružanju pomoći učenicima u učenju i savladavanju gradiva te funkcioniranju unutar odgojno-obrazovne ustanove. Kroz dosadašnje realizirane projekte održavale su se kreativne radionice senzibilizacije na kojima su sudjelovali učenici i njihovi pomoćnici, a pomoćnici u nastavi su glavni akteri koji pružaju učenicima individualan rad u učenju te posreduju u uspostavljanju interakcije između učenika – ističu u Razvojnoj agenciji Mrav koja provodi projekt.

Kako se ističe, projekti su povećali socijalnu uključenost i integraciju učenika te osigurali uvjete za poboljšanje obrazovnih postignuća, uspješnu socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje za učenike s teškoćama u razvoju.

KUTINA Biciklijade i planinarenje mamac za dolazak u Moslavinu KUTINA Noć s Andersenom u kutinskoj Knjižnici Tribina o razvrstavanju otpada ”Za ljepšu Kutinu” – potrudimo se stvoriti što manje otpada