Izbornik
Naslovnica Gradovi Metković 7009 pregleda
Zajednički projekt Stanić grupe i Grada Metkovića

Grade tvornicu za preradu mandarina, najavljeno zapošljavanje 50 ljudi

mandarine
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Planirano otvaranje tvornice je pred berbu mandarina 2018. godine

U Metkoviću će se graditi tvornica za preradu mandarina. Projekt je to Grada Metkovića, odnosno njegove tvrtke Metković razvoj i Stanić grupe koji zajednički osnivaju tvrtku Neretva fruits. Ulaganje je to od šest milijuna eura u prvoj fazi, u kojoj najavljuju zapošljavanje 50 ljudi, a planirano otvaranje tvornice je pred berbu mandarina 2018. godine.

-Ovo je poseban dan za dolinu Neretve i sve nas koji smo na ovome radili protekle četiri godine. Dvije su stvari zbog koje sam se uključio u politiku, a izgradnja tvornice za preradu mandarina u Metkoviću je jedna od njih. Riječ je o kapitalnom projektu za Dolinu Neretve – rekao je predsjednik Sabora Božo Petrov koji je kao gradonačelnik Metkovića započeo pripremu ovoga projekta kada je prije četiri godine Most došao na vlast u Metkoviću i za kojega gradonačelnica Katarina Ujdur ističe da je najzaslužnija osoba što su došli do realizacije.

Preniska otkupna cijena

- Svjedoci smo nereda na tržištu mandarina i nesigurnosti proizvođača. Dobar dio uroda je propadao zbog neadekvatnog skladištenja i otkupa samo svježeg voća, proizvodnja je postala neodrživa, što ej i dovelo do iseljavanja ljudi s Neretve. Tvornica za preradu voća utjecat će na sređivanje stanja na tržištu, na formiranje otkupne cijene, koja je sada preniska te na produljenje sezone mandarina. Posebno se zahvaljujem investitoru, Stanić grupi koja je prepoznala Metković kao dobar grad za ulaganje – rekla je Ujdur koja očekuje da će izgradnja ove tvornice smanjiti iseljavanje iz Metkovića i ostalih mjesta na Neretvi.

Ivan Bacci, predsjednik Uprave Stanić Beveragesa, koji djeluje u sastavu Stanić grupe najavio je kako će se sokovi Juicy, njihova najsnažniji brend u budućnosti praviti od 100% domaćih sirovina i ovo je prvi korak k tome. Riječ je o tvornici koja će se u prvoj fazi projekta baviti preradom mandarina iz lokalnog uzgoja, dok se u drugoj fazi projekta prerada planira proširiti i na druge vrste voća, prvenstveno na višnju marasku. Plan proizvodnje za prvu godinu je 5.000 tona mandarina, očekuje se kratkoročni rast do 8.000 tona u prve tri godine, a dugoročni plan je prerada 10.000 tona mandarina godišnje.

-Ovim putem želimo pozvati sve uzgajivače i otkupljivače mandarina da nam se jave kako bi osigurali dovoljne količine za potrebe naše nove tvornice – pozvao je Ivan Bacci.