Izbornik
Naslovnica Gradovi Osijek
Uoči popisa u Srbiji

U Osijeku prvi put održan Dan Hrvata iz Vojvodine

Foto: Grad Osijek
Potpora uoči popisa stanovništva u Srbiji

U Osijeku se prvi put održao Dan Hrvata iz Vojvodine. Tom prigodom osječki gradonačelnik Ivan Radić, zajedno sa županom Ivanom Anušićem, primio je izaslanstvo Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji na čelu s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić i predsjednikom Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini i hrvatskim zastupnikom u Skupštini Srbije Tomislavom Žigmanovom. Osječki gradonačelnik poručio je Hrvatima u Vojvodini da su im vrata Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije uvijek otvorena. Osvrnuo se i na popis stanovništva koji se u Srbiji održava u listopadu, ističući kako je važno da se Hrvati tako i izjasne.

– Na prostorima na kojima su stoljećima prisutni, Hrvati s ponosom trebaju posvjedočiti svoju pripadnost hrvatskom narodu i tako sačuvati bogatstvo koje im je povjereno – kazao je gradonačelnik Radić. Župan Ivan Anušić rekao je kako Osječko-baranjska županija već dugi niz godina komunicira sve bitne teme za život i rad Hrvata u Vojvodini i cijeloj Srbiji.

Osijek Otvorena nova donjogradska šetnica uz Dravu

– Suradnja će se i dalje nastaviti, mi moramo biti uz svoj narod – kazao je župan. Jasna Vojnić istaknula je kako se kampanjom uoči popisa stanovništva želi ohrabriti Hrvate da iskažu svoju nacionalnu pripadnost.

– Na prošlom popisu stanovništva bilo je 57.900 Hrvata i više od 300.000 koji su se izjasnili kao Bunjevci, Jugoslaveni, ostali i neizjašnjeni, a najveći dio Hrvata imao se razloga mimikrizirati. Sigurno je puno više Hrvata u Srbiji. Kampanjom želimo potaći ponos – kazala je.