Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Intervju Ivan Rimac, direktor vinkovačkog Vodovoda i kanalizacije

U ovom trenutku imamo ugovoreno oko 450 milijuna kuna investicija

Foto: Branimir Bradarić
Uveli smo i internu online detekciju kvarova, određujemo koji su prioriteti i tako možemo lakše pratiti njihovo rješavanje i troškove, a odnedavno smo uveli i mogućnost online predaje zahtjeva za priključcima vode i odvodnje putemo naše web-stranice, kaže Rimac

U ožujku ove godine navršilo se točno godinu dana otkako je Ivan Rimac postao direktor Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i tako zasjeo u vruću fotelju ove velike vinkovačke gradske tvrtke.

Unatoč krizi realizacija se projekata nastavlja Sagradit će se pet dječjih igrališta, nastavlja se gradnja knjižnice, traju radovi na Aglomeraciji

Kakvo je trenutačno stanje u ovoj gradskoj tvrtki?

Nakon godinu dana na mjestu direktora Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije mogu reći da sam zadovoljan učinjenim. Vodovod je velika firma, veliki sustav stoga je bitno da sve karike funkcioniraju na pravi način i trebalo mi je neko vrijeme da „pohvatam“ kako sve funkcionira, koji su problemi i gdje postoji prostor za unapređenje – a njega ima.

Možete li nam navesti primjer za to?

Tvrtka je javni isporučitelj vodnih usluga s velikim distributivnim područjem. U svakom trenutku mora osigurati dovoljne količine zdrave pitke vode i brinuti se o odvodnji i pročišćavanju otpadnih voda, što samo po sebi predstavlja veliku odgovornost kako za Vodovod tako i za mene kao odgovornu osobu. Smatram da Vodovod prvenstveno praćenjem tehnološkog razvitka mora ostvariti zadovoljstvo kupaca visokom kvalitetom usluga. Kao jedan od preduvjeta za to, potrebno je približiti poslovanje Vodovoda korisnicima usluga, zainteresiranoj i ukupnoj javnosti. Drugi preduvjet je uravnoteženo, svrhovito, ekonomično i transparentno financijsko poslovanje.

Koji su bili vaši prvi koraci dolaskom na čelno mjesto tvrtke?

Moj prvi zadatak dolaskom u Vodovod bila je financijska stabilizacija tvrtke. Između ostalog, iskoristili smo povoljne trendove na tržištu te uz znatno niže kamate refinancirali postojeće obaveze i kredite. Upravljanjem financijama, detektirani su procesi, aktivnosti i troškovi gdje su moguće uštede odnosno gdje je moguće ostvariti ekonomičnije poslovanje. Smanjivanje troškova nešto je što se pokazalo kao nužnost i aktivno radimo na tom pitanju jer želimo biti odgovorni i želimo da ova tvrtka ostane stabilna i bude oslonac gospodarstvu ove najistočnije regije.

Aglomeracija Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna Dosad izvedeno 4000 priključaka

U isto vrijeme provodite iznimno velike i skupe projekte?

Samo u ovom trenutku imamo ugovorenih oko 450 milijuna kuna investicija, a najveća investicija svakako je projekt Aglomeracija Vinkovci, Otok, Privlaka, Ivankovo i Cerna. Vodovod je u proteklom razdoblju veliki naglasak stavljao na velike investicije, prije svega u gradnju i završetak važnog projekta Regionalnog vodovoda. U današnje doba stanovnici na našem distributivnom području mogu biti zadovoljni činjenicom da piju kvalitetnu vodu pogotovo kada znamo s kolikim se problemima susreću stanovnici diljem Hrvatske i svijeta. Voda koju pije više od 100.000 stanovnika na našem distributivnom području iz regionalnog vodocrpilišta u Sikirevcima iznimne je kvalitete, a u sljedećih nekoliko godina završetkom izgradnje dionica u Cvelferiji vodu iz Sikirevaca pit će svi stanovnici na našem distributivnom području. Da bismo stigli do tog cilja, u posljednjem desetljeću učinjeni su veliki napori, uloženo je gotovo 240 milijuna kuna i sagrađeno gotovo 200 kilometara regionalnog vodovoda.

Koji su daljnji planovi?

Moramo se kao tvrtka više okrenuti svojim krajnjim potrošačima. Svjedoci smo promjena u okruženju, u našim životima, ali i u poslovanju. Tehnologija napreduje, ustaljeni procesi u poslovanju se mijenjaju – sve postaje brže i efikasnije, a Vodovod mora biti nositelj novina u tom području. Pokrenuli smo i projekt daljinskog očitavanja vodomjera na način da kombiniramo radijsko očitavanje i očitavanje putem interneta. Uveli smo i internu online detekciju kvarova, koji se rješavaju u skladu s prioritetima te možemo lakše pratiti njihovo rješavanje i troškove, a odnedavno smo uveli i mogućnost online predaje zahtjeva za priključcima vode i odvodnje putem naše web-stranice. Sistematizacijom koja je u tijeku uspostavit ćemo nadzorno-upravljački centar koji će biti svojevrsni mozak ove tvrtke i koji će sve te podatke objedinjavati, analizirati i prosljeđivati dalje u sustav.

Pozitivne priče pojedinaca i institucija iz Vinkovaca u vrijeme epidemije koronavirusa Izrađuju zaštitne vizire, pokrenuli online vrtić, prikazuju predstave...

Koliko je epidemija koronavirusa utjecala na rad Vodovoda?

Kao i u drugim firmama, u ovim novim okolnostima specifičan je način rada i u Vinkovačkom vodovodu. U stalnom smo kontaktu s gradskim i županijskim Stožerom civilne zaštite i radimo u skladu s uputama koje su nam dane. Naravno, sustav vodoopskrbe i odvodnje mora funkcionirati i mi smo ga posložili tako da nemamo nikakvih poteškoća. Imamo ekipe A i B koje rade u smjenama od 14 dana, a oni koji mogu rade od kuće ili kombinirano. Pratimo razvoj situacije i naše odluke bit će u skladu s preporukama Stožera i na dobrobit radnika, ali i svih naših korisnika.