Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Intervju s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem

U planu je gradnja novog vrtića, a uskoro se otvaraju knjižnica i nadvožnjak

1/5
Foto: Vinkovci
Radovi na novoj zatvorenoj tržnici idu po planu i uskoro ćemo imati moderan prostor opremljen svim potrebnim sadržajima, kaže Bosančić

Najradosniji kršćanski blagdan Uskrs uvijek je i vrijeme kada se tijekom tekuće godine zbrajaju prvi rezultati učinjenoga tijekom godine. To je bio i povod za razgovor s gradonačelnikom Vinkovaca Ivanom Bosančićem o najaktualnijim temama kada su veliki projekti u pitanju, ali i svemu što Vinkovce čeka u bližoj budućnosti.

Kako se odvijaju radovi na gradnji zatvorenog dijela tržnice? Ide li sve po planu?

Svakodnevno pratimo kako napreduju radovi na novoj zatvorenoj tržnici, sve ide po planu i uskoro ćemo imati moderan prostor opremljen svim potrebnim sadržajima, u kojem će i kupci i prodavači imati pun komfor pri traženju proizvoda, od posebno prilagođenog prodajnog prostora do sanitarnog čvora, mjesta za druženje i uređenih parkirališnih mjesta. Posebno bih naglasio da je ovo tek prva faza uređenja naše tržnice jer velike planove imamo i s otvorenim dijelom, kako bi u konačnici Vinkovci imali novu funkcionalnu tržnicu po uzoru na moderne europske gradove. Počeli smo s projektiranjem otvorenog dijela i u tom postupku naglasak ponajprije stavljamo na funkcionalnost i energetsku neovisnost samog objekta.

Početkom ožujka predstavljen je projekt energetske obnove zgrade Gradskog kazališta “Joza Ivakić”. Ima li sličnih projekata u najavi?

Energetskom obnovom zgrade kazališta, baš kao i drugim projektima sufinanciranim iz Fonda za zaštitu okoliša, prije svega želimo osigurati uštedu na energentima te smanjenje emisije CO2. U Vinkovcima je u protekle četiri godine energetski obnovljen niz zgrada javne namjene, za što smo iz EU fondova povukli znatna sredstva. Dovoljno je reći da je samo za energetsku obnovu Arhiva, Hrvatskog sokola te dviju osnovnih škola i tri vrtića utrošeno gotovo 35 milijuna kuna, što je dugoročno odlična investicija jer u tim objektima danas imamo manju potrošnju energenata za 50 do 60 posto pa i više. Taj novac ostaje u proračunu i možemo ga preusmjeriti u nova ulaganja, recimo u izgradnju i uređenje komunalne infrastrukture, potpore poduzetnicima i slično. Pred nama je u sferi energetskih obnova u idućem periodu puno posla jer već imamo spremnu projektno-tehničku dokumentaciju za energetsku obnovu osnovnih škola Josipa Kozarca i Ivana Gorana Kovačića, kao i za zgradu umjetničkog ateljea u Lenijama te zgradu Matice hrvatske, koje također prijavljujemo na natječaje Fonda za zaštitu okoliša. Osim energetskih obnova, znatna sredstva ulažemo i u izgradnju fotonaponskih elektrana u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima FZOEU, vrijednog 2,1 milijun kuna.

Nedavno je predstavljen i projekt izgradnje sportsko-rekreacijskog centra na Papuku. O čemu se tu radi?

Papuk je dugogodišnja priča kojoj je doslovno trebalo vremena da se slegne. Šalu na stranu, nakon što je priroda odradila svoje na ovom terenu, vrijeme je da i mi napravimo svoj dio. Želja nam je oživjeti ovaj prostor tako da će u njemu svakodnevno boraviti i sportaši rekreativci i roditelji s malom djecom, umirovljenici, naši sugrađani koji uživaju u druženju i radu sa svojim kućnim ljubimcima, ali i oni koji će nakon napornog dana poželjeti mirnu i tihu šetnju prirodom. Plan je uz višenamjenske sportske terene i druge sadržaje izgraditi i jednu veliku sjenicu, koju bi građani koristili za proslave rođendana i sličnih druženja, a u konačnici kako bi ovdje možda organizirali i neke manje manifestacije. Na Papuku ćemo dodatno urediti šetnice i pošumiti dio ovog velikog prostora koji će biti zelena oaza mira. Ne smijemo zaboraviti da nam je odobren i projekt kojim ćemo u cijelom gradu ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta s ukupno 280 stabala i ukrasnog bilja te na tim mjestima izgraditi sjenice sa stolovima i klupama, koje će građani također moći koristiti za druženje i odmor. Takve zelene oaze gradit ćemo na ukupno 14 lokacija u gradu, u svih 12 mjesnih odbora.

Najavljena je i izgradnja još jednoga vrtića, a kapaciteti će se proširiti i u postojeća dva?

Godinama nam je velika želja i potreba dodatno proširiti vrtićke kapacitete i to smo napokon i ostvarili. Gotovo 270 novih mjesta za naše najmlađe sugrađane bit će osigurano izgradnjom novog objekta “Mali princ” na Vašarištu i dogradnjom postojećih objekata “Stribor” i “Naša radost”. Trenutačno smo u fazi projektiranja sva tri objekta te ćemo nakon ishođenja građevinskih dozvola već u drugoj polovici godine objaviti javne nabave i ugovoriti radove izgradnje, odnosno dogradnje i opremanja ovih objekata. Podsjetio bih kako nam je za izgradnju i dogradnju naših vrtićkih objekata ukupno odobreno čak 20 milijuna kuna. Izgradnjom novoga područnog vrtića “Mali princ” bit će osigurani dodatni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja za 176 novih mjesta za 140 vrtićke i 36 jasličke djece, dogradnjom i opremanjem vrtića “Naša radost” osigurat će se dodatna 52 mjesta za 40 vrtićke i 12 jasličke djece, a dogradnjom i opremanjem vrtića “Stribor” dodatnih 40 mjesta za djecu vrtićke dobi.

Kada će biti završeni projekti izgradnje Gradske knjižnice i nadvožnjaka kod Borinaca?

Na nadvožnjaku se trenutačno radi na servisnim (okretnim) cestama za potrebe lokalnog prometa oko samog nadvožnjaka, uz koje će biti izgrađena i parkirališna mjesta te nove pješačke i biciklističke staze. To su oni detalji koje moramo pripremiti prije samog završetka posla. Preostalo je još dovršiti manji dio komunalnih instalacija samog nadvožnjaka, postaviti ogradu i uličnu rasvjetu te obaviti montažu dizala, koje će koristiti osobe smanjene pokretljivosti. Sve u svemu, očekujemo da ćemo ovog ljeta priču oko izgradnje borinačkog nadvožnjaka privesti kraju, na zadovoljstvo svih mještana Borinaca, ali i svih drugih naših sugrađana koji godinama imaju problem vožnje okolnim putovima. Što se tiče knjižnice, u tijeku su završni radovi na unutarnjem uređenju, kao i radovi na uređenju okoliša same zgrade koji se odnose na izgradnju parkirališnih mjesta te pristupnih staza i ceste. Možemo, dakle, zaključiti da smo vrlo blizu trenutka kada će naši sugrađani na raspolaganju imati vrhunski multimedijalni prostor u obliku najmodernije knjižnice u Hrvatskoj. Uživajmo svi zajedno jer 2023. godina je godina koju ćemo dugo pamtiti.

VINKOVCI Na nekadašnjem odlagalištu Papuk niknut će sportski centar Vinkovci u top 6 hrvatskih gradova po izdvajanjima za mlade Stipendije za 315 studenata i 60 srednjoškolaca VINKOVCI Najstarija vinkovačka osnovna škola proslavila 70 godina rada