Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

U Podima njemački investitor želi uložiti milijardu eura

Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi zadovoljan je zbog pojačanog interesa koji je nadmašio najsmjelija očekivanja
1/3
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Šibenska poduzetnička zona uskoro će dobiti izravan priključak na autocestu što je izazvalo pojačan interes investitora. Tvrtka Vallis Solaris želi proizvoditi solarne kolektore i zaposliti oko 1000 ljudi

Poduzetnička zona Podi, koja bi u travnju 2024. godine trebala biti priključena na autocestu, izaziva veliki interes investitora, od kojih neki iskazuju želju i za ulaganjem od milijardu eura i zapošljavanjem tisuću ljudi.

Jakov Terzanović, direktor Poduzetničke zone Podi zadovoljan je zbog pojačanog interesa koji je nadmašio najsmjelija očekivanja. Nije riječ o velikoj cesti, kaže duga je tek 800 metara, ali puno im znači.

Priključak na autocestu

– Skoro otvaranje priključne ceste na A1 željno očekuju poduzetnici u zoni, kao i u prigradskom naselju Dubrava kroz koje je do sada išao promet. Ta cesta bit će potpuno rasterećena od prometa koji ide prema zoni. Što se tiče zainteresiranosti novih potencijalnih investitora, već samim spomenom ove prometnice je porasla, a u ovoj godini mogu reći da je najmanje tri puta veća od uobičajene koja je bila 3-4 investitora godišnje. Za ovu godine je u pripremi natječaj i s onim natječajima koji su već bili to će biti najmanje 15 novih investitora, a nije isključeno da se još neki novi javi jer, stvarno, svakih nekoliko dana netko zove – zadovoljan je Terzanović.

Među zainteresiranima je i jedan njemački investitor, tvrtka Vallis Solaris koja najavljuje milijardu eura ulaganja. S njima su u kontaktu već nekoliko godina.

– To je projekt koji je velik ne samo za Šibenik već za cijelu Hrvatsku. Zamišljen je da se realizira u više faza od kojih bi se realizacija zadnje protegnula na osam godina. To bi značilo i zapošljavanje tisuću ljudi što zvuči nestvarno. Bio bih jako zadovoljan da se realizira nekoliko početnih faza. S naše strane učinit ćemo sve što je potrebno, prvenstveno mislim na komunalnu infrastrukturu i teren koji im je potreban – govori Terzanović. Oni su dali pismo namjere za kupnju 50 hektara površine u vlasništvu Grada Šibenika i nalaze se u obuhvatu zone.

– Za daljnje faze bi trebalo tražiti od Republike Hrvatske da nam dodijeli još terena. Govorimo o terenu koji je u obuhvatu svih prostornih planova pa ne bi trebalo biti prepreke da se to dodijeli Gradu. To je projekt koji treba pratiti korak po korak i nadati se da se realizira – kaže Terzanović.

Radi se, kaže, o proizvodnji solarnih kolektora, od samog početka do finalnog proizvoda.

– Mnogima je došlo do svijesti da je 90% svjetske proizvodnje tih panela u rukama Kine i da Europa mora početi sama proizvoditi te stvari. Tu se radi o proizvodnji stakla i svih komponenti za sunčane panele do krajnjeg proizvoda. Odlučili su to napraviti kod nas. Šibenik su izabrali i zbog razvijene energetske infrastrukture koja je postojala još za vrijeme dok je TLM radio punim kapacitetom, a s druge strane u županijskim planovima postoje velike površine predviđene za sunčane elektrane, a oni namjeravaju veliku količinu energije dobivati iz obnovljivih izvora – iznosi direktor Terzanović.

U kasnijoj fazi planiraju proizvoditi alternativne izvore energije, tj. proizvodnju vodika, ali to su već daleki planovi.

– Na prvom Gradskom vijeću Šibenika trebao bi biti usvojen memorandum između Vallis Solarisa i Grada Šibenika, a sljedeći korak bi bio natječaj za kupnju tih 50 hektara, a onda bismo već mogli početi govoriti da je projekt krenuo, do tada sve je lijepa priča. Ali, ako netko kupi 50 hektara, onda sigurno s tim želi nešto napraviti – kaže Terzanović.

U Poduzetničkoj zoni u funkciji je oko milijun i pol kvadrata, imaju 80-ak firmi i zapošljavaju oko 1500 ljudi. S ovom velikom investicijom zona bi bila popunjena oko 90% pa razmišljaju i o proširenju.

Plin i željeznica

– Po svemu sudeći i dalje će nam se javljati neke manje firme, kao i do sad, a mi ih nikako ne bismo htjeli izgubiti – kaže direktor Poduzetničke zone Podi, koja je 2015. bila proglašena najboljom u državi.

Imaju i planove za poboljšanja uvjeta poslovanja uvođenjem plina.

– Osim toga, gradonačelnik Željko Burić već je obavio prve razgovore o dovođenju željezničkog industrijskog kolosijeka u zonu što bi dodatno ojačalo povezanost uz ovaj izlaz na autocestu. Razvijamo se dobro, posao nam je da primimo domaće i starne investitore i pružimo im sve što možemo. To i radimo – zaključuje Jakov Terzanović.

Ljubo Runjić šibenik Ljubo Runjić: Imamo 30 posto više upisanih studenata nego lani HNK Šibenik šibenik Uskoro energetska obnova 155 godina stare zgrade kazališta Željko Burić šibenik Željko Burić: Šibenik je uspio zahvaljujući europskom novcu