Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Vatrogasci na terenu

U požaru u Žrnovnici kuće nisu ugrožene, izgorjelo oko deset hektara borove šume

požar
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
U gašenju požara ne sudjeluju kanaderi budući da, po proceduralnim pravilima, ne lete iznad opožarenih područja koja su minski sumnjiva

Zapovjednik splitske Javne vatrogasne postrojbe Ivan Kovačević u ponedjeljak je izvijestio da u požaru iznad Žrnovnice, istočno od Splita, kuće trenutno nisu ugrožene, a potvrdio je da je izgorjelo oko deset hektara borove šume i niskog raslinja.

Kako se doznaje u JVP Split, u gašenju požara ne sudjeluju kanaderi budući da, po proceduralnim pravilima, ne lete iznad opožarenih područja koja su minski sumnjiva kao što je to slučaj u ovom požaru.

- Požar je zahvatio područje bivše vojarne JNA u kojem sigurno ima zaostalih mina i u takvim slučajevima kanaderi ne nadlijeću požar zbog opasnosti da bi eksplozije zaostalih mina mogle ugroziti sigurnost kanadera - rekao je Kovačević za Hinu.

Napomenuo je da kanaderi nisu u sastavu vatrogasnih postrojbi već su dio Ministarstva obrane koje ima svoja proceduralna pravila za njihovo polijetanje u slučaju gašenja požara.

Čule su se i eksplozije

Kovačević je potvrdio kako je iznad Žrnovnice na nepristupačnom terenu opožareno oko deset hektara borove šume i niskog raslinja.

- Kuće u Žrnovici i Korešnici trenutačno nisu ugrožene, ali na terenu su raspoređeni vatrogasci i u slučaju potrebe spremni su štiti kuće od vatrene stihije - kazao je Kovačević.

Prema informacijama vatrogasaca na opožarenom području iznad Žrnovnice, nekoliko su se puta čule eksplozije, a vjerojatno se radi o aktiviranju zaostalih mina nakon što ih je zahvatila vatrena buktinja.