Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
U znak podrške oboljelima

U Šibeniku obilježen Međunarodni dan epilepsije – katedrala sv. Jakova osvijetljena u ljubičasto

Foto: Šibenik
– Stigmatizacija proizlazi iz neznanja, a ovakve velike društvene akcije služe da rušimo stigmu i predrasude te pružimo znanje – rekla je primarijus Ana Sruk

Međunarodni dan epilepsije i Nacionalni dan oboljelih od epilepsije obilježen je u Šibeniku, a u znak podrške oboljelima od te bolesti katedrala sv. Jakova osvijetljena je u ljubičastu boju.

– Grad Šibenik pridružio se akciji Hrvatske udruge za epilepsiju i na njihovu inicijativu smo i osvijetlili ljubičastom bojom svoj najprepoznatljiviji simbol. Time želimo pokazati da smo svjesni stigmatizacije osoba oboljelih od epilepsije – kazala je pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić.

Primarijus Ana Sruk, specijalist neurologije te predsjednica Hrvatske udruge za epilepsiju istaknula je kako je destigmatizacija osoba oboljelih od epilepsije potrebna, osim u Zagrebu, i u manjim gradovima pa su zato odlučili središnju manifestaciju održati u Šibeniku.

– Stigmatizacija proizlazi iz neznanja, a ovakve velike društvene akcije služe da rušimo stigmu i predrasude te pružimo znanje – rekla je primarijus Sruk.

Uz savjetovanje s liječnicima i medicinskim sestrama o  epilepsiji, inače najčešćoj neurološkoj bolesti, održan je i webinar “Živjeti s epilepsijom”, a ravnatelj Opće bolnice šibensko-kninske županije Kristijan Stipaničev naglasio je da je izuzetno važno educirati liječnice i medicinske sestre, a posljedično i pacijente.