Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
PONOSNI NA MEĐUNARODNU SURADNJU

U središtu Vinkovaca vijore se zastave gradova prijatelja

U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnost i želju da pomognu
Foto: Facebook
Suradnja temeljena na pomoći nacionalnim manjinama pokazala se kao dobar temelj za izgradnju prijateljstva koje se i dalje intenzivno njeguje, i to u području kulture i umjetnosti, gospodarstva i sporta.

U povodu Dana grada Vinkovaca u pješačkoj zoni postavljen je dio zastava vinkovačkih gradova prijatelja. Bogata i raznovrsna međunarodna suradnja nešto je na što su u ovom gradu itekako ponosni. Počeci međunarodne suradnje datiraju iz razdoblja bivše općine Vinkovci, prije Domovinskog rata.

usvojeno na gradskom vijeću Akcijskim planom do čišćeg zraka u Vinkovcima

U najtežim trenucima rata gradovi prijatelji pokazali su veliku solidarnost i želju da pomognu. To je dovelo do velikog prijateljstva koje se godinama njeguje na političkom, gospodarskom, obrazovnom, kulturnom i sportskom planu, a posebna je pažnja usmjerena na mlade koji kroz brojne aktivnosti dodatno učvršćuju suradnju. Da su mladi glavni pokretači partnerstva, pokazuju i mnogobrojni posjeti i razmjene mladih koji učenicima omogućavaju upoznavanje druge kulture i običaja, druženja, ali i stvaranje doživotnih prijateljstava.

– S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine nam predstavnici naših gradova prijatelja nisu bili na obilježavanju Dana grada, ali zato se nadam da ćemo se sljedeće godine svi okupiti na ovom mjestu – poručio je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Vinkovci su svoju suradnju s drugim gradovima nastavili razvijati i u novijoj povijesti. Tako je 2003. godine potpisana Povelja o kulturnoj suradnji s Orašjem. Tijekom godina se ovo prijateljstvo pokazalo intenzivnim, a naglasak je stavljen na gospodarsku suradnju. Tri godine poslije prijateljstvo je potpisano i s gradom Kőbánya u Mađarskoj.

Radovi na komunalnoj infrastrukturi, unatoč koronakrizi, u punom su jeku Salnik i Gornji Vinkovci dobivaju priključak na vodu, ide i kružni tok

Suradnja temeljena na pomoći nacionalnim manjinama pokazala se kao dobar temelj za izgradnju prijateljstva koje se i dalje intenzivno njeguje, i to u području kulture i umjetnosti, gospodarstva i sporta.