Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
Nastavak pozitivnih trendova

U Vinkovcima u 2020. godini rođeno 289 beba ili 32 bebe više nego godinu dana ranije

Foto: Grad Vinkovci
Naknade za bebe je Grad u 2018. udvostručio s dotadašnjih 1000 na 2000 kuna. Grad je nedavno uveo i sustav Enovorođenče

Prema najavama, Državni zavod za statistiku će polovicom godine objaviti službene podatke o broju rođenih beba u Hrvatskoj tijekom 2020. Dok se čekaju ti rezultati, portal Gradonačelnik.hr proveo je svoje istraživanje o broju rođene djece u koje se uključilo 85 gradova.

Najniža cijena vrtića u Zagrebačkoj županiji U Ivanić-Gradu nema neupisane djece u vrtićima, a i dalje se ulaže u proširenje kapaciteta

Ulaganje u vrtiće

Prema rezultatima toga istraživanja, 50 gradova je u prošloj godini zabilježilo veći broj rođene djece nego u 2019., a čak 30 ih bilježi dvoznamenkasti porast. Ukupno je tako, prema ovim podacima, u 85 hrvatskih gradova lani rođeno 12.251 dijete, 189 više nego u 2019. kada je rođeno 12.062 djece. Od 50 gradova koji su u plusu njih 30 bilježi dvoznamenkasti porast, a rekorder je Grad Osijek koji je ujedno jedini veliki grad među 35 prvoplasiranih. Na drugom mjestu po najvećem rastu broja rođenih beba u odnosu na 2019. godinu su Vinkovci u kojima su, procjenjuje se u ovom istraživanju, rođene 32 bebe više nego godinu ranije.

Vinkovci su grad koji je na popisu stanovništva 2011. godine imao 35.312 stanovnika. Tijekom 2019. godine u Vinkovcima je rođeno 257 beba dok je u prošloj godini, koja je opterećena epidemijom koronavirusa, rođeno 289 beba ili, kako smo već naveli, 32 bebe više. U vrijeme „bijele kuge“, koja pogađa posebno Slavoniju, svaki rast broja novorođene djece raduje, a tijekom prošle godine Vinkovci su dobili jedan školski razred više djece.

Komentirajući ove brojke gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić kaže kako je porast broja novorođenih beba nastavak pozitivnih trendova u Vinkovcima koje je gradska uprava zabilježila i u svome nedavnom istraživanju o broju djece koja pohađaju dječje vrtiće.

RADOVI NA ADAPTACIJI STAROG DIJELA ŠKOLE U MIRKOVCIMA U dogradnju škole uloženo 17 milijuna kn

Prema tome istraživanju Vinkovci su zabilježili najveći rast na dvogodišnjoj razini, a među gradovima su i s najvećim porastom broja prvašića. Govoreći o razlozima koji su doveli do ovakvih pozitivnih brojki, Bosančić podsjeća na niz demografskih i pronatalitetnih mjera koje je gradska uprava donijela i kojima se potiču pozitivni trendove.

– Vinkovci su među rekorderima po povećanju izdvajanja za vrtiće kao i po izdvojenim sredstvima za sufinanciranje školskog pribora i materijala za učenike za koje samo na početku ove školske godine izdvojili 1,8 milijun kuna. Isto tako Vinkovci su od još uvijek rijetkih gradova koji novčano nagrađuju svoje najbolje učenike i njihove mentore i to su u samom vrhu po visini nagrada (1500 kuna) i ukupno osiguranim sredstvima – rekao je Bosančić.

Podsjetio je i na nezaobilazne naknade za bebe koje je Grad u 2018. udvostručio s dotadašnjih 1000 na 2000 kuna.

Grad je nedavno uveo i sustav E novorođenče koji pojednostavljuje samu proceduru prijave i štedi vrijeme roditeljima što također olakšava papirologiju i svakodnevni život.

Potpisan Ugovor o izradi projektno-tehničke dokumentacije Započinje obnova postojećeg toplinskog sustava grijanja vrijednog 36 milijuna kuna

– U paketu mjera koje smo donosili nismo zaboravili niti djecu u vrtićima. Kako bismo olakšali roditeljima boravak djece u vrtićima Grad sufinancira cijenu boravka. Grad subvencionira 48% mjesečne ekonomske cijene za prvo dijete, za drugo dijete 64% cijene te za treće i svako sljedeće dijete smješteno u vrtiću 92% ekonomske cijene – kazao je Bosančić.

I pored ovih ohrabrujućih brojki Bosančić dodaje kako je pred gradskom upravom još puno posla posebno kada je riječ o cijeni vrtića. Tu je u pripremi novi model.

Ljepše djetinjstvo

– Djeca su naša budućnost. Intencija nam je bila da od samog početka djetinjstva naši najmlađi sugrađani imaju osigurane suvremene uvjete socijalnog, emotivnog i fizičkog razvoja. Vjerujem da će i ovih 289-ero djece rođene u prethodnoj godini svoje djetinjstvo provesti na novouređenim igralištima u igri sa svojim vršnjacima, a najljepše vrtićke i osnovnoškolske dane u energetski obnovljenim vrtićima i školama – rekao je za portal gradonačelnik.hr Bosančić.