Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
LAG Moslavina najbolji je u Hrvatskoj

U zadnjoj “rundi” ove godine plasirali 1,3 mil. kuna potpora

Foto: Grad Kutina
Dobivenim novcem 12 poljoprivrednika modernizirat će opremu i podići nove nasade

LAG “Moslavina” plasirao je zadnje potpore za poljoprivrednike u ovom obračunskom razdoblju, i to za projekte koje se odnose na 
potpore velikim poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupan iznos potpora koje je LAG dodijelio na ovom natječaju iznosi cca 1,3 milijuna kuna.

Stiglo 15 prijava

Na natječaj se prijavilo 15 kandidata, sa zatraženom potporom od 1,7 milijuna kuna. Budući da je intenzitet potpore za velike poljoprivrednike 50 posto ukupne vrijednosti projekta (uz napomenu da mladi poljoprivrednici mogu ostvariti intenzitet potpore do 70 posto), vrijednost prijavljenih projekata premašuje iznos od 3,5 milijuna kuna.

Od 15 prijavljenih 12 poljoprivrednih gospodarstava ostvarilo je potporu po ovom natječaju. Općenito je uglavnom riječ o 
ulaganju u modernizaciju imanja kupnjom nove poljoprivredne mehanizacije i opreme, ali je dio potpora dobiven i za podizanje i/ili opremanje novih višegodišnjih nasada.

LAG Moslavina je u ovom obračunskom razdoblju za LEADER mjeru ostvario ukupnu potporu veću od 21 milijun kuna, najviše 
od svih LAG-ova u RH. U taj iznos uračunata su i nagradna sredstva u iznosu od 2 milijuna kuna, jer je LAG Moslavina bio prvoplasirani na toj mjeri.

Za potpore velikim i malim poljoprivrednim gospodarstvima plasirano je 11 milijuna kuna, a 5,5 milijuna kuna namijenjeno je razvoju društvene infrastrukture.

– Mjera LEADER iz Programa ruralnog razvoja u mnogim se EU zemljama pokazala kao odličan pokretač ruralnog razvoja. Kako 
bi LAG-ovi u RH u idućem programskom razdoblju imali veću ulogu i više doprinosili razvoju lokalnog područja, potrebna 
su puno veća sredstva koja bi se usmjerila na mjeru LEADER i razvojne projekte. Jako mi je drago da poljoprivrednici sve više prepoznaju LAG-ove kao važne razvojne dionike i ljude s terena do kojih je lako doći, a najveća zasluga tome su sami LAG-ovi natječaji i potpore koje se mogu ostvariti – rekla je voditeljica LAG-a Anica Lenart.

Sve sami pripremaju

– Naša Lokalna akcijska grupa sve sama priprema, taj posao nije jednostavan. Bez obzira na to što nam se nekada čini da je riječ o malim potporama, kada vidimo što je sve trebalo napraviti kako bi se do njih došlo, a posebice kada vidimo rezultate provedbe projekta, možemo biti zadovoljni. Također, edukacija koju poljoprivrednici tim putem imaju, doprinosi  i pripremi za nove projekte, bilo putem LAG-a ili EU fondova – rekao je pri dodjeli ugovora Zlatko Babić, predsjednik LAG-a i gradonačelnik Kutine.