Izbornik
Naslovnica Gradovi Dubrovnik
za pet posto

U Zračnoj luci Dubrovnik očekuju novi rast broja putnika

Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
I ove će godine, slično kao i prošle, u toj luci operirati oko 60 avioprijevoznika, uključujući i charter prijevoznike, a putnike će dovoziti iz 30-ak zemalja, većinom iz EU

Zračna luka Dubrovnik očekuje još jednu uspješnu poslovnu godinu, s porastom broja putnika od otprilike 5 posto i operacija zrakoplova za 3 posto, a na jesen se planira završetak projekta razvoja te luke, ukupno vrijednog više od 220 milijuna eura.

dubrovnik zimi Sunce je na ulice grada izmamilo i turiste i lokalce

- Zračna luka Dubrovnik s pripremama za ovu godinu i za ljetnu sezonu počela je već u listopadu prošle godine, kada su zaprimljeni inicijalni planovi prijevoznika. Od tada traje kontinuirani proces pregovora s prijevoznicima o rasporedu letova, koji će završiti u veljači, nakon čega ćemo objaviti raspored letova za ljetnu sezonu 2019. - poručuju iz te Zračne luke.

I ove će godine, slično kao i prošle, u toj luci operirati oko 60 avioprijevoznika, uključujući i charter prijevoznike, a putnike će dovoziti iz 30-ak zemalja, većinom iz EU. Iz dubrovačke zračne luke ističu i početak letova najvećeg svjetskog zračnog prijevoznika American Airlinesa, s izravnim letovima iz Philadelphije za Dubrovnik.

DUBROVNIK U SAD-U Izložba 'Dubrovnik, a Scarred City' otvorena u Washingtonu

Dobar trend s brojem putnika imali su već i u siječnju ove godine, s više od 26.000 putnika, što je 18 posto više njih nego u lanjskom siječnju.

Podsjećajući na prošlu godinu, ocjenjuju da je za Zračnu luka Dubrovnik završila uspješno. Po njihovim podacima, 2018. je kroz tu luku ukupno prošlo nešto više od 2,5 milijuna putnika ili 9,3 posto više nego u 2017., pri čemu je većina putnika ili 2,2 milijuna bila međunarodna. Također, bilo ih je 11 posto više nego u 2017. Među njima je najviše ili 686.700 bilo putnika iz Ujedinjenog Kraljevstva, a slijede Nijemci i Francuzi.

Putnika na domaćim letovima bilo je oko 255.000, što je 4,5 posto manje nego u 2017., a minus od 14,7 posto zabilježen je i u segmentu robe i pošte, sa 176.300 kilograma.

Slijetanja/uzlijetanja zrakoplova bilo je u 2018. gotovo 24.000 ili 9,7 posto više nego u godini prije, a glavnina prometa odvijala se u ljetnim mjesecima.

Nova i obnovljena javna rasvjeta u naselju Zaton-Bunica Dubrovnik Postavljen 41 stup javne rasvjete DUBROVNIK Pokrenuta kampanja 'Želiš li se mijenjati za mjesto'