Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci
ENERGETSKA OBNOVA

Učenici OŠ Vladimira Nazora drugo polugodište započeli u obnovljenim i toplijim prostorijama

Foto: novosti.hr
U tijeku su još radovi na zgradama Arhiva i Hrvatskog sokola, a svi ti projekti imaju zajednički cilj – uštedjeti energiju, zaštititi okoliš i poboljšati gospodarsku situaciju u Vinkovcima – rekao je gradonačelnik Bosančić

U Vinkovcima je iz mjeseca u mjesec sve veći broj objekata na kojima je provedena energetska obnova. Tako je među njima i energetska obnova zgrade Osnovne škole Vladimira Nazora u Vinkovcima čija je realizacija uspješno privedena kraju.

Akcija “Grad Slatina – Pomoć stradalim obiteljima u potresu” “Pomozimo sagraditi dom sedmeročlanoj obitelji u Sibiću”

Puno bolji uvjeti

Učenici su drugo polugodište započeli u obnovljenim i toplijim prostorijama, a krajnji ciljevi i rezultati predstavljeni su na završnoj konferenciji projekta. Kako je istaknuto tom prilikom, rezultat obnove odrazit će se na smanjenje potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini.

Prema riječima ravnatelja škole Damira Burića, velike su i važne promjene s kojima će se u nastavku ove školske godine susresti učenici i djelatnici Osnovne škole Vladimira Nazora. Istaknuo je kako će osim estetskih promjena najvažnije promjene poslije završetka projekta biti u energetskoj učinkovitosti i potrošnji energije koje će biti vidljive već ove zime.

– Sve je krenulo s novom ovojnicom, kamenom vunom debljine 10 centimetara oko cijele škole i školske dvorane. Dobili smo i novi krov s izolacijom i napokon nema više prokišnjavanja s kojim smo se susretali zbog dotrajalosti crijepa, a vrlo bitna promjena je i u kotlovnici gdje je stavljen novi kondenzacijski kotao. Rezultati projekta vidljivi su već ove zime, osjetimo da je puno lakše zagrijati učionice. Učitelji i učenici kažu da je sad puno toplije, osobito na katu, a to je donijelo znatnu razliku, jer uz manju potrošnju dobivamo puno više – rekao je Burić. Dodao je da su u školi dobili i kompletno nova vrata i prozore, ali i nova rasvjetna tijela koja donose uštedu u električnoj energiji. Škola je sada puno svjetlija i prozračnija.

U sklopu programa poticanja malog gospodarstva Grad Požega lani isplatio više od 800 tisuća kuna subvencija

– 465 učenika raspodijeljenih u 23 odjela ovim je projektom dobilo puno kvalitetnije uvjete školovanja – istaknuo je Burić. Završnoj konferenciji projekta prisustvovao je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je tom prilikom rekao kako je energetska obnove ove škole samo jedan u nizu projekata čiji je nositelj Grad Vinkovci.

– Nakon obnove osnovnih škola Vladimira Nazora i Antuna Gustava Matoša, u tijeku su još radovi na zgradama Arhiva i Hrvatskog sokola, a svi ti projekti imaju zajedničke ciljeve – uštedjeti energiju, zaštititi okoliš i poboljšati gospodarsku situaciju u Vinkovcima.

Cilj je sve škole pretvoriti u energetski učinkovite objekte te ih dovesti u stanje koje će omogućiti rad u jednoj smjeni i uštedu novca koji će se moći biti usmjeriti u obrazovanje i programe za našu djecu – rekao je Bosančić.

Provedbom projekta obuhvaćene su mjere poboljšanja energetske učinkovitosti povećanjem toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora, povećanjem toplinske zaštite vanjskog zida, povećanjem toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, zamjenom vanjske stolarije, ugradnjom novog visokoučinkovitog sustava grijanja, uvođenjem učinkovitijeg sustava prozračivanja, zamjenom postojećeg sustava PTV-a sustavom koji koriste OIE te zamjenom unutarnje rasvjete učinkovitijom.

Sufinancirala EU

Energetska obnova rezultirat će smanjenjem potrošnje energije za grijanje i hlađenje na godišnjoj razini od 75,99 posto u odnosu na godišnju potrošnju za grijanje i hlađenje prije njezine provedbe što će ujedno doprinijeti i smanjenju godišnje emisije CO2 od najmanje 50 posto. Projekt je vrijedan više od 11 milijuna kuna i sufinanciran je sredstvima Europske unije.