Izbornik
Naslovnica Gradovi Ivanec 4216 pregleda
Gradonačelnik i načelnici protiv novog režima rada

Ukinuli rad medicinske sestre i tehničara: 'Ugrožava se život 37.000 stanovnika'

Hitna pomoć
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Od 1. listopada pacijente će na ulazu u zgradu ispostave Hitne medicinske službe Ivanec dočekivati samo uređaj za prijavu operateru u Varaždinu

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić poslao je ministru zdravstva Milanu Kujundžiću dopis u kojem neprihvatljivom ocjenjuje odluku da se u Hitnoj medicinskoj službi Ivanec od 1. listopada ukine rad medicinske sestre i tehničara koji su pacijentima na raspolaganju bili 24 sata dnevno i primali pacijente, zaustavljali krvarenje, previjali rane, obavljali EKG preglede i uspostavljali vezu za zbrinjavanje vrlo hitnih slučajeva.

Gradonačelnik Batinić upozorava da će odluka Zavoda za hitnu medicinu dovesti do smanjenja zdravstvenog standarda za 37.000 stanovnika, pa i ugroziti živote. Od 1. listopada pacijente će na ulazu u zgradu ispostave dočekivati uređaj za prijavu operateru u Varaždinu. V.d. ravnatelj Zavoda Mladen Smoljanec rekao je da je to posljedica kontrole koju je obavio HZZO i utvrdio da se u ispostavi u Ivancu godinama radi mimo propisa.

Specifičnost geografske konfiguracije

Protiv odluke o ukidanju dosadašnjeg načina organizacije hitne pomoći u ivanečkom kraju ustali su i gradinačelnici i načelnici okolnih gradova i općina - Ivanca, Lepoglave, Maruševca, Bednje, Klenovnika i Donje Voće. Najveći problem je konfiguracija terena jer velik broj građana Bednje, Lepoglave, Voće i Klenovnika živi u udaljenijim naseljima na pograničnim brdskim područjima. Tako pacijent iz Brezove Gore do Ivanca treba putovati 30 kilometara, a onda još, ukoliko se pokaže potreba, 20 kilometara Varaždina.

- Smatram da bi odluka o ukidanju dovela do direktne ugroze života i zdravlja naših stanovnika te da prilikom donošenja takve odluke nisu uzete u obzir specifičnosti naše geografske konfiguracije i prometne povezanosti. Stanovnici s područja općine Bednja, pogotovo s rubnih područja, bit će dovedeni  u situaciju da prilikom ugroze života i zdravlja moraju putovati više od 50 kilometara do Varaždina. Takva odluka krši i odredbe Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o pravima pacijenata u kojemu stoji da se svakom pacijentu jamči opće i jednako pravo na kvalitetnu i kontinuiranu zdravstvenu zaštitu primjerenu njegovom zdravstvenom stanju - upozorio je načelnik Bednje Damir Poljak.