Izbornik
Naslovnica Gradovi Jastrebarsko
Najveća investicija u povijesti grada

Ulaže se čak 170 milijuna kuna u očuvanje vode i zaštitu prirode

1/2
Foto: Vode Jastrebarsko
Trenutačno je otvoreno 12 gradilišta u naseljima Izimju, Gornjoj Reki, Donjoj Reki, Prhoću, Gornjem Desincu, Domagoviću, Novakima Petrovinskima, Volavju te u samom Jastrebarskom, pri čemu su neizbježni zatvaranje pojedinih prometnica i uspostava privremene prometne regulacije

Čak 4000 novih korisnika kanalizacijske mreže i priključenost građana na kanalizacijsku mrežu od visokih 97 posto, 43,5 kilometara novoizgrađenih kanala i kolektora, tri nove vodospreme i brojna druga poboljšanja ostat će građanima Jastrebarskog nakon završetka provedbe projekta "Naša voda, naša budućnost".

TEČAJ INFORMATIKE PROVODI SE OD 2010. GODINE Više od 200 jaskanskih umirovljenika informatički pismeno

Riječ je, kako pojašnjavaju u Gradu, o projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Jastrebarsko, koji predstavlja najveću investiciju u povijesti grada, a usmjeren je, napominju, na dodatno podizanje kvalitete jaskanske vode tako što će unaprijediti planiranje i spremanje zaliha pitke vode, smanjiti zagađenje prirode i povećati razinu zaštite okoliša. Pitka voda jedan od je najvrednijih prirodnih resursa koji treba očuvati.

Otvoreno dvanaest gradilišta

Radovi su započeli u listopadu 2017. godine, a njihov se dovršetak očekuje u sljedećoj godini. Obuhvaćaju radove na čak 15 gradilišta na području grada Jastrebarskog i okolice u okviru kojih se izvode dogradnja sustava vodoopskrbe, dogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje otpadnih voda te izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s III. stupnjem pročišćavanja.

Trenutačno je otvoreno 12 gradilišta u naseljima Izimju, Gornjoj Reki, Donjoj Reki, Prhoću, Gornjem Desincu, Domagoviću, Novakima Petrovinskima, Volavju te u samom gradu Jastrebarskom, pri čemu je neizbježno zatvaranje pojedinih prometnica i uspostava privremene prometne regulacije. Najveći izazov predstavljaju radovi u gradu zbog veće gustoće prometa, no građani Jastrebarskog i tu pokazuju strpljenje, svjesni značaja projekta za njihov kraj.

Sama svečanost protekla je u emotivnom tonu Nogometni stadion Marijan Bradvić - Mara

– Zahvalni smo svim građanima na razumijevanju koje su pokazali u proteklim mjesecima provedbe projekta i koje molimo da nam iskažu dok projekt ne završi. U njega smo uložili jako puno rada i vremena, što se na kraju i isplatilo jer jedan od najvećih infrastrukturnih projekata na području Grada Jastrebarskog realiziramo uz sufinanciranje iz fondova EU. Ono je ključno za realizaciju ovako velikih projekata koje zasigurno ne bismo mogli provesti kad bismo se oslanjali isključivo na vlastiti proračun. Na ovaj način rješavamo probleme stanovništva na velikom području grada i utječemo na podizanje kvalitete njihova života, što su građani već zasigurno i prepoznali – kaže Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog. Mario Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko, ističe da je Grad Jastrebarsko nadaleko poznat po kvaliteti i čistoći vode, a njezino očuvanje i zaštita obveza su svih građana koji u njemu žive.

– Ovaj će nam projekt omogućiti dodatno unapređenje vodoopskrbnog sustava Jastrebarskog i osiguranje njegova daljnjeg kontinuiteta i pouzdanosti, što u konačnici donosi bolje uvjete života našim sugrađanima. Posebno smo ponosni što smo uspjeli ostvariti sufinanciranje iz fondova Europske unije, čime smo donijeli našim sugrađanima ogromne pogodnosti uz znatnu uštedu – kaže M. Brnabić, direktor Voda Jastrebarsko, zadovoljan dosadašnjim tijekom provedbe projekta. Ukupna vrijednost projekta "Naša voda, naša budućnost" iznosi gotovo 170 milijuna kuna, a čak 72 posto neto iznosa sufinancira se sredstvima Europske unije kroz Operativni program "Konkurentnost i kohezija“ za razdoblje 2014. – 2020.", dok 10 milijuna kuna osiguravaju Grad Jastrebarsko i Vode Jastrebarsko d.o.o.

Skulptura pupoljak u Jastrebarskom Šetnica Klanjec Zanimljiva skulptura pupoljka na omiljenoj šetnici Jaskanaca

Neki su objekti već dovršeni

Neke su aktivnosti već završene, poput izgradnje triju novih vodosprema koje će osigurati dostatne količine pitke vode u razdobljima najvećeg opterećenja vodoopskrbnog sustava. Novi kanali, kolektori i crpne stanice omogućit će, poručuju u Gradu i komunalnom poduzeću, priključenje oko 4000 novih korisnika na sustav odvodnje, pri čemu će kanalizacijska mreža biti izgrađena za sva naselja u nizinskom dijelu. Izgradnjom retencijskih bazena, kišnih preljeva, crpnih stanica i cjevovoda, kao i rekonstrukcijom kanala riješit će se problematika zaštite recipijenata preljevnih voda, rasterećivanja, retencioniranja i regulacije otjecanja prema nizvodnim dijelovima sustava.

U tijeku je i projektiranje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji će osigurati pročišćavanje otpadnih voda od korisnika s najvišim stupnjem pročišćavanja.