Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Stanovi, poslovni i javni korisnici na 12.039 adresa

Ultrabrzi internet za 91 posto građana

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
Brži internet olakšat će rad i školovanje na daljinu, e-usluge, održavanje videokonferencija i drugo

Stanovi i poslovni i javni korisnici, na ukupno 12.039 adresa, bit će obuhvaćeni širokopojasnom mrežom nove generacije koja omogućuje minimalno 100 Mbita u sekundi, i to simetrično, što ujedno znači i ultrabrzi pristup internetu za 91 posto građana.

POMETAČ JAVNIH POVRŠINA Na Viru ima posla: općinsko poduzeće Čisti otok traži radnike

Završetak radova 2023.

– To će im olakšati rad i školovanje na daljinu, sigurnosne aplikacije za daljinski nadzor doma ili ulice, nadzor škole i slično, usluge za građane treće životne dobi i građane s posebnim potrebama, napredne usluge e-uprave, videokonferencije s više sudionika u visokoj rezoluciji, TV visoke rezolucije, internetsku televiziju i drugo – kažu u Gradu.

Postupak javne nabave završava 15. veljače, a potom će se krenuti u projektiranje i gradnju nove optičke mreže FTTH (Fiber to the home). Nositelj projekta je Hrvatski telekom s Gradom Zaprešićem, a projekt obuhvaća i općine partnere Brdovec, Dubravicu, Jakovlje, Luku, Mariju Goricu i Pušću. Radovi će se odvijati i dovršavati po etapama, a konačni završetak radova očekuje se 2023. godine.

Vinkovci POTPORA PROGRAMIMA Fond gradskog natječaja 550.000 kuna

– Širokopojasna mreža bit će otvorena, što znači da će svi ostali ovlašteni operateri i davatelji usluga elektroničkih komunikacija imati otvoren pristup mrežama te će isto kao i HT biti u prilici nuditi svoje maloprodajne širokopojasne usluge krajnjim korisnicima na obuhvatu projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosi 64,271.194 kune, od toga je iz fondova EU 26.878.234 kune, a privatna ulaganja HT-a 37,392.959 kuna. Grad Zaprešić, napominju, nema financijskog opterećenja u provedbi projekta. Sporazum o partnerstvu s Hrvatskim telekomom u provedbi projekta gradnje mreže potpisan je prije godinu dana.

– U sklopu ovog projekta svim ćemo stanovnicima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Digitalizacija svih dijelova Hrvatske temelj je naše društvene svrhe – istaknuo je tada član uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog telekoma.

Digitalizacija uprave

Ilustracija IZBORNA SKUPŠTINA Ivan Marić novi predsjednik ŠRD-a Jezera Banja

– Uz brojne dobrobiti, ovo će omogućiti i toliko traženu digitalizaciju javne uprave, smanjujući tako opterećenje i troškove javne administracije, a s druge strane će se, mogućnošću korištenja elektroničkih usluga, povećati njihova dostupnost građanima te otvoriti mogućnosti za dodatno obrazovanje i povećanje kvalitete života građana – kazao je tada gradonačelnik Željko Turk.