Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Projekt od 1,8 milijuna kuna

Unapređuje se sustav odvojenog prikupljanja otpada

Podzemni spremnici za otpad u Zaprešiću
1/2
Foto: Grad Zaprešić
Riječ je o 2350 spremnika za papir, 820 za plastiku te 2825 spremnika - vrtnih biokompostera za odvajanje otpada na mjestu nastanka

Gradu Zaprešiću odobrena su sredstva za sufinanciranje dvaju projekata usmjerenih ka poboljšanju sustava odvojenog prikupljanja otpada. Nabavka spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, projekt čija je vrijednost procijenjena na gotovo 1,8 milijuna kuna, uspješno je prošao na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Tako će se 85% ovog iznosa sufinancirati iz fondova EU, kroz operativni program Konkurentnost i kohezija, dok će ostatak potrebnih sredstava podmiriti Grad Zaprešić. Riječ je o nabavci 2350 spremnika za papir, 820 za plastiku te 2825 spremnika - vrtnih biokompostera, koji će kućanstvima omogućiti odvajanje otpada na mjestu nastanka.

Stjepan Đurinski Zaprešićki vinarski šampion U proizvodnji vina je najbolji, ali pije ga samo ako baš mora

Zagrebačka županija odobrila je financijska sredstva kojima će se sufinancirati drugi projekt, koji se odnosi na nabavu sedam kompleta podzemnih spremnika, za potrebe odlaganja otpada korisnika iz višestambenih zgrada. Svaki komplet se sastoji od odvojenih spremnika za odlaganje komunalnog otpada, stakla, papira, plastike i biootpada. Podsjećamo, prošle su godine postavljena 4 kompleta te se na postojeće dodaje još jedan spremnik za biootpad. Prednost podzemnih spremnika je korištenje podzemnog prostora, sprječavanje neugodnih mirisa i ispadanje otpadaka iz kontejnera, a estetski se uklapaju u okoliš.

Krajnji je cilj provedbe ovih projekata poboljšati kvalitetu usluga gospodarenja otpadom, podići higijenski standard i svjesnost korisnika o važnosti razvrstavanja otpada, ali i omogućavanje pravednijeg načina obračuna odvoza odloženog otpada.

Izložba u Vršilnici Vršilnica napokon u funkciji Dođite pogledati međunarodnu izložbu Minijature u novootvorenoj Vršilnici